O vestini komunikacija na VMA-1.jpeg

Predavanja o veštinama komunikacije na VMA

11. 04. 2023

Na VMA je danas održana edukacija na temu veština komunikacije sa agresivnim i nasilnim pacijentima i zaštitom od fizičkih i verbalnih napada od strane korisnika zdravstvenih usluga u organizaciji Službe za zdravstvenu negu VMA.
U uvodnoj reči načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević istakao je značaj i prednost osnivanja Službe za zdravstvenu negu VMA, koja je i ovog puta prepoznala važan problem te pokrenula niz edukativnih aktivnosti kao podršku daljem razvoju sestrinskog poziva u našoj zemlji. Kako je naglasio, sve aktivnosti zdravstvenih teničara pod lupom su javnosti i to ne uvek u najboljem svetlu, a nažalost ne uvek i kada je to potrebno. Dodao je takođe da medicinske sestre i tehničari upravljaju i vremenom i komunikacijama i stresnim okolnostima, ali potajno, kao i da je veoma teško podnositi veliki teret, a u isto vreme biti dostojanstven predstavnik poziva koji je odgovoran za većinu nege i oporavka pacijenta.
- Komunikacija sa različitim prirodama pacijenata, razvojem oboljenja, perspektivom oporavka, samo su neki od izazova i mogućih scenarija tokom kojih su nepredviđeni događaji naša tužna realnost - rekao je prof. Vukosavljević.
U cilju prevencije i svođenja neželjenih događaja na najmanju moguću meru, a ujedno i poboljšanja odnosa zdravstveni radnik - pacijent, predavanja namenjena zdravstvenim tehničarima i svim zainteresovanim pripadnicima VMA održale su doc. dr Vesna Tepšić Ostojić i prof. dr Zvezdana Stojanović iz Klinike za psihijatriju VMA. Teorijska obuka o načinima i procesima komunikacija, upravljanju emocijama, principima asertivne komunikacije nastaviće se u narednom periodu edukacijom zaposlenih u VMA kroz radionice i praktične primere.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas