251.jpg

Predavanje o novom gripu na Vojnoj akademiji

06. 11. 2009

Beograd, 06.novembar - Potpukovnik doc. dr Srđan Lazić, zamenik načelnika Instituta za epidemiologiju VMA održao je članovima kolektiva Vojne akademije predavanje na temu: Epidemiološke karakteristike novog gripa A(H1N1).
Potpukovnik dr Lazić je prisutne upoznao sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na epidemiološku situaciju u Vojsci Srbije. Najveći deo predavanja bio je posvećen merama prevencije gripa.
- Mesta za paniku nema, ali su mere prevencije i kontrole širenja novog gripa neophodne, kako za svakog pojedinca, tako i za kolektiv kakav je vojni. – istakao je potpukovnik Lazić.
Tokom predavanja dr Lazić se osvrnuo na najvažnije mere zaštite koje bi pojedinci trebalo da sprovode kao što su: izbegavanje javnih masovnih skupova, posebno u zatvorenim prostorima, izbegavanje grljenja i ljubljenja pri pozdravljanju i redovno pranje ruku sapunom i tekućom vodom (oči, usta i nos ne dodirivati neopranim rukama).
- Osobe sa simptomima bolesti slične gripu trebalo bi da ostanu kod kuće, da drže rastojanje najmanje 1 metar od drugih lica, da pri kašljanju i kijanju usta i nos zaštite maramicama za jednokratnu upotrebu, koje će odmah posle toga baciti u kantu za smeće. Osobama sa blagim oblikom bolesti preporučuje se simptomatska terapija (mirovanje, nadoknada tečnosti, upotreba lekova za sniženje povišene telesne temperature). Ukoliko visoka temeperatura ne spada u periodu dužem od tri dana, neophodno je javiti se svom lekaru. Takođe ako se jave problemi sa disanjem (otežano i/ili plitko disanje) obavezno se moraju javiti svom lekaru. Upotreba zaštitnih maski za nos i usta se preporučuje pre svega zdravstvenim radnicima kao i ostalim osobama kada se nalaze u kontaktu sa osobama za koje postoji sumnja da su inficirani novim gripom. Poželjno je da svi oni koji imaju simptome respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva (kijavica, suv kašalj, curenje iz nosa i sl.) stave maske da bi zaštitili druge. Antivirusne lekove nikako ne treba uzimati na svoju ruku, jer oni svakako ne preveniraju bolest - naglasio je Lazić i dodao da je osim ovih pojedinačnih mera zaštite u vojnim kolektivima potrebno obezbediti propisano rastojanje između kreveta, propisanu gustinu smeštaja u spavaonicama, kontrolu sprovođenja mera lične i opšte higijene, izbegavanje svih grupnih aktivnosti u zatvorenom prostoru, izolovanje vojnika sa simptomima respiratornih bolesti i sprovođenje ostalih mera zaštite od akutnih respiratornih zaraznih bolesti.
Potpukovnik doc. dr Lazić Srđan je članove kolektiva Vojne akademije podsetio da je vakcina najbolji način zaštite od gripa. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas