_DSC1104.jpg

Predavanje urednice časopisa LANCET

03. 07. 2012

Urednica časopisa LANCET za Severnu Ameriku, dr sc. Maja Zečević, danas je u Amfiteatru Vojnomedicinske akademije održala predavanje o uređivanju medicinskih naučnih časopisa s posebnim osvrtom na časopis LANCET, jedan od najstarijih medicinskih časopisa na svetu. Poseban deo predavanja bio je posvećen etici u publikovanju i problemima plagijarizma i fabrikovanja rezultata u naučnim radovima. Predavanju je prisustvovao veliki broj zaposlenih na VMA na čelu sa načelnikom, brigadnim generalom prof. dr Marijanom Novakovićem i dekanom Medicinskog fakulteta VMA, brigadnim generalom Miodragom Čolićem, akademikom. Među prisutnima bili su i urednici mnogih domaćih biomedicinskih časopisa koji su s velikim interesovanjem pratili izlaganje urednice LANCET-a.
Posle veoma žive i interesantne diskusije, načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković zahvalio se uvaženoj gošći na održanom predavanju i uručio joj prigodan poklon za uspomenu na ovu posetu VMA.
Na kraju posete, dr sc. Maja Zečević obišla je Institut za naučne informacije VMA u kome se vrši priprema za štampu časopisa "Vojnosanitetski pregled" (VSP), vodećeg nacionalnog medicinskog časopisa sa međunarodnim statusom, gde je razmenila iskustva sa članovima stručne redakcije VSP.
Časopis LANCET, koji je osnovan 1823. godine, jedan je od 1 200 časopisa izdavačke kuće Elsevier. Časopis izlazi svake nedelje, a od rubrika koje sadrži, posebno se cene njegovi uvodnici, naučni radovi i opšti pregledi. LANCET ima i tri specijalna izdanja vezana za oblast onkologije, infektivnih bolesti i neurologije, a uskoro će početi sa izlaženjem i izdanje za oblast pulmologije. Pri izboru tema i radova koji će biti uvršteni u izdanja LANCET-a posebna pažnja poklanja se lokalnim zdravstvenim temama koje imaju šire konsekvence, odnosno globalnim temama sa velikim uticajem na razvoj zdravstvene delatnosti na lokalnom nivou. Danas je LANCET vodeći medicinski časopis u svetu sa impakt faktorom većim od 38.
 
Zbog velikog interesovanja prisutnih za predavanje koje je održala, dr sc. Maja Zečević ostavila je svoju prezentaciju  i ona je dostupna svim zainteresovanima na sajtu časopisa VSP: www.vma.mod.gov.rs/vsp.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas