186.jpg

Predsednik Evropske asocijacije vaskularnih hirurga u VMA

12. 04. 2010

Beograd, 12.april - Prof.dr Džon Volf iz St Marys kraljevske bolnice iz Londona, jedan od vodećih autoriteta u vaskularnoj hirurgiji i predsednik Evropske asocijacije vaskularnih hirurga boravio je u višednevnoj radnoj poseti VMA u periodu od 06. do 10.aprila 2010.godine. Inače saradnja naše dve ustanove započela je prošlogodišnjim boravkom na stručnom usavršavanju u ovoj prestižnoj bolnici majora dr Ivana Marjanovića.
Prof.Džon Volf je inače i predsednik Odbora za razvoj vaskularne hirurgije u Evropi, predsednik borda Kraljevskog udruženja vaskularnih hirurga Velike Britanije i Irske, predavač na najprestižnijim medicinskim fakultetima u Velikoj Britaniji i gostujući profesor brojnih medicinskih fakulteta u svetu.
Prilikom posete VMA prof. Džon Volf upoznao se sa mogućnostima i delatnostima VMA i dometima naše vaskularne hirurgije, a sa našim stručnim timom učestvovao je u izvođenju prve operativne rekonstrukcije aneurizme torako-abdominalne aorte u VMA.
Gosta iz Velike Britanije pozdravio je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić sa saradnicima. – Imamo bogata i velika iskustva u oblasti svih hirurških grana, neka od njih bili smo primorani da stičemo u teškim okolnostima, ali se ponosimo svojim dostignućima i spremni smo da ih podelimo sa drugima, kao što smo spremni i da učimo od drugih.Medicina ne poznaje ni granice, ni tajne! Uostalom naša saradnja je i započela edukacijom naših mladih vaskularnih hirurga u bolnici St Marys. Vaš boravak u VMA dokaz je da ste u našim hirurzima prepoznali stručne potencijale koje treba dalje nadograđivati, a u našoj ustanovi bolnicu evropskog formata koja stremi novim visinama ne samo u vaskularanoj hirurgiji, već i u ostalim granama medicine, stomatologije, farmacije, obrazovnoj delatnosti i naučnoistraživačkom radu. –kazao je general Jevtić.
Osim detaljnog upozbnavanja sa ličnom kartom VMA, prof.Džon Volf imao je mogućnosti da se neposredno upozna sa radom i obiđe Kliniku za vaskulranu hirurgiju, Kliniku za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, Operacioni blok, Centar za dnevnu hirurgiju, angio-blok i Centar hitne pomoći.
Sa timom VMA prof.dr Džon Volf izveo je operaciju rekonstrukcije torakoabdominalne aneurizme kod pacijenta M.J. starog 71 godinu. Prethodnom dijagnostikom utvrđeno je da je reč o aneurizmi tipa IV prečnika 8.5 cm.Operacija je uspešno izvršena, a oporavak pacijenta i dalji terapijski tretman sprovedeni su uobičajeno. Nakon intervencije, prof.Volf iskazao je fasciniranost timskim radom i multidisciplinarnim pristupom lekara VMA koji su učestvovali u operaciji i postoperativnom monitoringu pacijenta.
Poznati britanski hirurg održao je u amfiteatru VMA predavanje na temu: Izazovi u vaskularnoj hirurgiji:Evropa danas, koje je izazvalo značajnu pažnju naših stručnjaka.
Tokom boravka u VMA stručni tim Klinike za vaskularnu hirurgiju na čelu sa pukovnikom prof.dr Sidorom Mišovićem predstavio je prof.Volfu najznačajnije rezultate klinike kao i naša iskustva u domenu zbrinjavanja ratnih povreda i mogućnosti u transplantacionoj hirurgiji.
Tokom završnih razgovora prof.Džon Volf još jednom je istakao zadovoljstvo stručnošću i profesionalizmom osoblja, fantastičnim uslovima za rad i organizacijom radnog procesa u našoj ustanovi, kao i gostoljubivošću i srdačnošću srpskog lekara i čoveka. –Imao sam priliku da čitam o VMA, da slušam referate Vaših stručnjaka na međunarodnim simpozijumima, da upoznam Vaše mlade kolege i da im prenesem deo svog iskustva, ali moram reći da ste nadmašili sva moja očekivanja! VMA je sigurno ponos Srbije-rekao je rezimirajući rezulate posete VMA prof. dr Džon Volf.
Za vreme boravka u Beogradu, prof.Volf upoznao se i sa najvećim znamenitostima srpske prestonice i detaljima bogate prošlosti našeg naroda i države.
Saradnja VMA i bolnice iz Londona biće nastvaljena i ubuduće, a već tokom predstojeće jeseni u VMA će se pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja vaskularnih hirurga održati radni seminar iz oblasti torakoabdominalne rekonstrukcije aneurizmi aorte. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas