Fizijatrija.jpg

Predstavljena knjiga "Fizijatrija" na VMA

18. 11. 2014

Promocija knjige "Fizijatrija" autorskog dela fizijatrijskog tima Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, predvođenog načelnikom Klinike pukovnikom prof. dr Aleksandrom Đurovićem, održana je na VMA.
Prema rečima recenzenata prof. dr Ivone Stanković sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i prof. dr Aleksandre Mikov sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, knjiga je sveobuhvatni i multidisciplinarni prikaz dubine i celog obima polja fizikalne i rehabilitacione medicine. Niz korisnih savremenih podataka, kako u delu osnovnih principa tako i praktičnih tehnika zbrinjavanja pacijenata, omogućava da se medicinska rehabilitacija šire koristi u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti kao jedna od mera preventive.
U tri pregledna tematska poglavlja udžbenika namenjenog prvenstveno kadetima Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, ali i svim ostalim studentima i specijalistima ove grane medicine, sažete su godine iskustva i saznanja iz ove oblasti, od fizijatrijske dijagnostike do elemenata vojne fizijatrije. Uz mnoštvo ilustrovanih primera iz svakodnevne prakse autora, pruženi su smernice i pomoć pri rešavanju kliničkih dilema, a pitanja na kraju svakog poglavlja predviđena su za proveru znanja i diferencijalnu dijagnozu.
Uz istorijat razvoja fizikalne medicine i rehabilitacije što je posebno značajno za mlađe generacije, dato je viđenje mesta i uloge fizijatra u budućnosti, a knjigom su obuhvaćene i najsavremenije metode lečenja i rehabilitacioni postupci. Pored osnovnih stručnih metodskih jedinica prikazan je i značaj menadžmenta u fizijatriji, mesto i uloga članova tima u rehabilitaciji, vojna fizijatrija, povezanost fizijatrije i informatike, mesto komplementarnih i alternativnih načina lečenja u fizijatriji, ali i fizijatrija kao praksa i nauka.
Udžbenik je objavljen u izdanju Medija centra "Odbrana" i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas