vma-pompidou.jpg

Predstavnica VMA na sastanku Pompidu grupe

05. 12. 2012

Načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavica Vučinić učestvovala je kao predstavnik Republike Srbije na sastanku Pompidu grupe (Pompidou group) Saveta Evrope koji je održan od 28. do 30. novembra 2012. godine u Strazburu, Francuska.
Tema sastanka, koji je okupio je najpoznatije evropske stručnjake iz ove oblasti, bila je "Nove opasnosti i izazovi u kontroli prekursora droga". Opojne droge, bilo one prirodnog ili sintetičkog porekla, ne mogu se proizvesti bez određenih hemijskih supstanci, poznatih po nazivu prekursori. Prekursori su preteče ili prethodne supstance-osnovne hemikalije, za koje je interesantno da se koriste u širokom dijapazonu u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, što povećava mogućnost njihove proizvodnje, ali i pokušaja zloupotrebe. Konvencijom iz 1988. godine uspostavljen je međunarodni nadzor prekursora. Ovom konvencijom upotreba ovih supstanci je strogo kontrolisana i njihov promet je takođe deo Konvencije o ilegalnom prometu droga i psihotropnih supstanci.
Na sastanku u Srazburu bilo je reči o najnovijim trendovima u vezi sa prekursorima, kao i novim zakonodavnim predlozima u EU vezano za prekursore, pre-prekursore i nekontrolisane supstance. Učesnici sastanka Pompidu grupe imali su priliku da vide demonstraciju pokretne laboratorije za rasklapanje ilegalnih laboratorija, koja je omogućena zahvaljujući Holandiji kao članici. Zaključak sastanka je da je potrebno prilagoditi legislativu u cilju efikasnije reakcije na nove tendencije u oblasti prekursora, uključujući legislativu EU, informisati javnost na svim nivoima o opasnostima korišćenja prekursora, uključujući zdravstvo, policiju, sudstvo, hemijsku industriju i druge ključne subjekte.
Pompidu grupa, kao deo Saveta Evrope, osnovana je 1971. godine na inicijativu tadašnjeg francuskog predsednika Žorža Pompidua. Danas okuplja 36 od 47 država članica Saveta Evrope i organizuje multidisciplinarni forum na evropskom nivou, u cilju jačanja saradnje u borbi protiv droga, trgovine i zloupotrebe droga. Radovni sastanci predstavnika Pompidu grupe zemalja članica se održavaju svake godine i predstavljaju priliku za susret stručnjaka koji se bave problemom zloupotrebe droga, sa ciljem razmene nacionalnih iskustava i razvojnih programa u oblasti politike droga. Srbija je članica Pompidu grupe od novembra 2010. godine. Ovogodišnjem sastanku Pompidu grupe prisustvala su 54 predstavnika država članica Saveta Evrope uz 9 posmatrača iz različitih organizacija među kojima EAMCDD, INTERPOL, EUROJUST, OSCE, EC, CEFIC.
 
Beograd, 5. decembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas