57.jpg

Predstavnici vojnomedicinskih službi zemalja jugoistočne Evrope u poseti VMA

29. 04. 2011

U okviru trodnevne konferencije  vojnomedicinskih službi zemalja Jugoistočne Evrope, koja se održava u Beogradu u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške i Evropske komande Oružanih snaga SAD, organizovana je i poseta Vojnomedicinskoj akademiji.
 
Imajući u vidu da je cilj konferencije sagledavanje kapaciteta vojnomedicinskih službi zemalja učesnica  i mogućnosti formiranja zajedničkih medicinskih snaga i njihovog angažovanja u vanrednim okolnostima,  poseta velikog broja vojnih stručnjaka u domenu medicine iz deset zemalja Jugoistočne Evrope našoj ustanovi je iskorišćena za upoznavanje sa njenjim mestom i ulogom u sistemu odbrane Republike Srbije, njenim osnovnim aktivnostima, kapacitetima i mogućnostima. U toku posete, učesnici konferencije su obišli neke od ključnih organizacijskih jedinica VMA
 
Narednog dana,  usledila je  poseta četvoročlane delegacije SAD-a predvođena kontraadmiralom američke vojske Viljama Robertsa načelniku VMA, puk. prof. dr Marijanu Novakoviću.  U toku srdačnog i krajnje otvorenog razgovora, obe strane su izrazile želju i spremnost, ali i potrebu, za uspostavljanjem bilateralne saradnje između Betezde – nacionalnog mornaričkog medicinskog centra  u Vašingtonu i VMA,  jer, smo, prema rečima kontraadmirala Robertsa, u domenu vojne medicine u mnogome slični, i da smo jedne od retkih zemanja u svetu koje se mogu pohvaliti vojmomedicinskim centrima kao što su VMA i Betezda.
 
Izneti su predlozi o mogućim oblicima saradnje u  sferama od zajedničkog interesa. Na obostrano zadovoljstvo, obe strane su  se saglasile da bi ta sradnja mogla, za početak, biti inicirana u domenu obrazovanja i usavršavanja kadrova  jer pruža velike mogućnosti realizacije kroz školovanje studenata medicine,   usavršavanja i obuke  lekara, ali i  sestara, posebno sestara u anesteziji. Pozivajući se na  ogromno iskustvo naših lekara u lečenju ratnih povreda i rana  i postupanja u masovnim katastrofama, načelnik VMA je predložio da ratna    hirurgija bude oblast u kojoj bi ta saradnja mogla dalje da se unapređuje. Kontraadmiral Roberts se osvrnuo i na problem ratnih veterana u njihovoj zemlji. Navodeći pored zdravstvenih i porodičnih, i čitav niz veoma teških mentalnih poremećaja i problema sa kojima se ova populacija  suočava u procesu njihove  rehabilitacije i resocijalizacije,  napomenuo je da i to može biti jedno veoma važno polje zajedničkog rada i saradnje, s obzirom da to nije problem samo pojedinaca već i cele zajdnice, odnostno društva u celini.  
 
 Poseta je završena obilaskom Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, uz želju i očekivanja da će se, nakon uspostavljanja zvaničnog okvira, krenuti sa njenom realizacijom.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas