208.jpg

PRESS: VMA je otvoren za celu Srbiju

01. 03. 2010

Beograd, 1. mart - Vojnomedicinska akademija u Beogradu sutra proslavlja 166 godina postojanja, sa rezultatima koji su je postavili u sam vrh svetske medicine! Načelnik VMA general-major dr Miodrag Jevtić u intervju za Press govori o izazovima kroz koje je prošla ova eminentna zdravstvena ustanova i o planovima za budućnost.
Šta za VMA znači 2. mart?
- Pred nama je jedan važan dan za VMA, po meni i za sveukupno zdravstvo u našoj zemlji. I ovog 2. marta obeležavamo dan kada je ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića formirana Centralna vojna bolnica. Ona je preteča VMA.
Da li je VMA i dalje elitna ustanova, za samo određeni sloj društva? U narodu i dalje postoji to mišljenje.
- Naši ljudi treba da znaju, da su VMA oni gradili. Istina je da mi funkcionišemo pod monitoringom Ministarstva odbrane i da smo mesto gde oficiri i vojnici imaju apsolutni prioritet. Međutim, kapaciteti VMA omogućavaju da on bude racionalno iskorišćen u zdravstvenom sistemu države. I to je sada tako. Kapacitet VMA iznosi 1.214 kreveta. Dnevna iskorišćenost, evo dok mi sada razgovaramo, jutros je 96,3 odsto.
Ko sve dolazi na VMA?
- VMA je klinički centar u pravom smislu te reči. Dakle, naše je da se bavimo najsloženijim medicinskim problemima. Najsavremenijim medicinskim intervencijama - od internističkih, hirurških, dijagnostičkih, terapeutskih i drugih. VMA nije institucija u koju treba da se dođe zbog intervencija koje se mogu uraditi u zdravstvenim ambulantama ili domovima zdravlja.
Ko ima pravo na besplatno lečenje o trošku Republičkog zavoda za osiguranje?
- Svi građani Srbije, koga god uputi nadležni lekar. Od pre dve godine i dva meseca, VMA je i formalno funkcionalno integrisan u zdravstveni sistem države. Sa nekih 40 odsto kapaciteta mi smo ušli u tu integraciju. Ugovorom je jasno definisano na koji način se može doći na VMA. A znate kako? Isto kao i u Klinički centar Srbije. Dakle, svako koga pošalje nadležni lekar ima pravo da dođe na pregled, da se leči, da se operiše. Naravno, ukoliko se radi o hitnom slučaju ne postavlja se pitanje upućivanja, vrata VMA su 24 časa otvorena.
Kako mogu da dođu oni koji nemaju uput lekara?
- Postoji i ta mogućnost, kao svuda u svetu. Svako ko je opredeljen da uloži u svoje zdravlje, a nije spreman da poštuje određeni redosled i liste čekanja, može to da uradi plaćajući troškove lečenja.
Koje su to cene?
- To je cenovnik usluga koje VMA ima za više od pet hiljada specifičnih raznih medicinskih usluga. Cene nisu menjane dve godine unazad, dakle prilagođene su standardu naših ljudi, a pokrivaju elementarne troškove VMA.
Koje grane medicine pacijenti na VMA najviše traže?
- Pitali ste me nešto što je veoma interesantno za našu javnost i naše građane. Pod ovim krovom postoji sve ono što savremena medicina može da ponudi. I naučno-istraživački rad. Ovde postoji i jedna mala fabrika lekova. Imamo preko 35.000 medicinskih uređaja, raznih nivoa, od onih najjednostavnijih do najsloženijih.
U čemu ste vi kao ustanova najdalje otišli?
- Najviše se ističemo po tome što smo objedinili sve resurse. Što smo, kao retko koja zdravstvena ustanova u ovom delu Evrope i šire, ustanova koja može za 15 minuta da organizuje konzilijum najeminentnijih stručnjaka i reši najsloženiji medicinski problem. Odmakli smo posebno u dijagnostičkom smislu. Naše kolege iz oblasti gastroenterologije, pulmologije, endokrinologije, iz oblasti urologije, interventne kardiologije...
Kako se postaje lekar na VMA?
- Vrlo pažljivo se vrši odabir kandidata. Negujemo dobru tradiciju da ne može niko da bude zaposlen na VMA ako nije specijalistički ispit položio sa odličnom ocenom.
Od prošle godine imate i svoje studente?
Kakva je ta prva generacija?
- Oni su izvanredni. Ja sam ponosan na tu decu. Oni su ovde naši, oni sa nama žive, oni od nas uče.
Da li to znači da će oni imati prednost pri zapošljavanju kasnije?
- To znači da će oni imati posao u sistemu odbrane Srbije.
Postoje li posebni kriterijumi?
- Naravno. Najbolji će kao i svuda imati prednost, ali svi oni koji završe Medicinski fakultet naVMA će imati svoja radna mesta.
Kolika je plata lekara na VMA? Da li su zadovoljni platama?
- Niko nikada i nigde nije zadovoljan platom. Mi smo zahvaljujući razumevanju ministarstava odbrane i prosvete, za naše potrebe sada i edukujemo kadrove, učimo doktore, koji će kad završe fakultet istog momenta biti sposobni da preuzmu odgovornost.
Ministarstva odbrane u prethodnih godinu i po dana mnogo učinili na tome da se materijalni status zaposlenih stabilizuje. Plate lekara i medicinskih tehničara bile su uvredljivo niske. Iz tih razloga je jedan deo naših dobrih stručnjaka i napustio VMA i otišao u druge medicinske centre gde su im nudili veće plate.
Kako to da su oni mogli da im ponude veće plate?
- Zato što u njih nisu uložili ništa. Nisu investirali, nisu ih školovali, usavršavali, a dobili su gotovog stručnjaka.

O NATO paktu

Aktuelno je pitanje ulaska Srbije u NATO, kakav je vaš stav?
- Ja nisam političar, ja sam oficir, čovek koji jasno zna šta treba u profesionalnom smislu da radi. U ovu kuću su samo prošle godine došle 24 delegacije iz celog sveta. Iz SAD, Kine, Rusije, Nemačke, Norveške, Hrvatske, Turske... Ovde su bili predsednici država, ministri odbrane, premijeri, rukovodioci vojno-zdravstvenih službi. Mi smo opredeljeni da vojno-medicinski sarađujemo sa onima koji to žele i koji u nama prepoznaju partnera. Ugled VMA je značajan u svetu. Velika je čast da budete u društvu najvećih svetskih imena u profesiji.
Miloš Garić

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas