Oftalmolozi2018.jpg

Pripadnici VMA na međunarodnom oftalmološkom simpozijumu

12. 09. 2018

Međunarodni simpozijum o novinama u oblasti oftalmologije u organizaciji Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, održan je 7. septembra 2018. godine na Kopaoniku.
Simpozijum pod nazivom „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ održan je sedmi put po redu i tradicionalno je okupio eminentne predavače iz zemlje i sveta. Ovogodišnji skup održan je u okviru kongresa Udruženja oftalmologa Srbije čime je kvalitet stručnog programa dodatno obogaćen. Pored pripadnika VMA na čelu sa zastupnikom načelnika VMA pukovnikom prof. dr Miroslavom Vukosavljevićem, učesnici Simpozijuma imali su priliku da prisustvuju predavanjima svetski poznatih univerzitetskih profesora među kojima su i gostujući predavači Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu poput Tomasa Džona iz Univerziteta Lojola u Čikagu i Bojana Pajića iz Ženevskog univerziteta, kao i i Farhada Hafezija takođe iz Ženeve, Hasana Mortade iz Univerziteta u Kairu i drugih.
Predavanja su obuhvatila najnovija saznanja iz oblasti celokupne hirurgije oka kako prednje tako i zadnjesegmentne sa posebnim osvrtom na transplantaciju rožnjače i amnionske membrane (prof. dr Tomas Džon), kao i prikaze slučajeva iz višegodišnjeg kliničkog iskustva u ovoj grani medicine. Osim o novim operativnim bilo je reči i o konzervativnim metodama lečenja najtežih očnih oboljenja (infekcija rožnjače - prof. Farhad Hafezi), te najtežih oboljenja zadnjeg segmenta oka (ablacija mrežnjače - prof. Hasan Mortada). Najnovije rezultate u laserskoj hirurgiji rožnjače i sočiva izneo je prof. Bojan Pajtić, dok je o rezultatima VMA u oblasti najzahtevnije hirurgije zadnjeg segmenta oka - makularnoj hirurgiji govorio pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.
Značajan doprinos uspešno održanom stručnom skupu dali su mlađi specijalisti VMA asist. dr Nenad Petrović, asist. dr sc. med. Bojan Kovač i asist. dr sc. med. Dragana Ristić sa prikazima svojih rezultata iz oblasti hirurške i medikamentne retine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas