Pripreme_za_4.PEKVM.jpg

Pripreme za 4. panevropski kongres vojne medicine

09. 10. 2015

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije u sastavu predsedavajućeg Panevropske radne grupe Međunarodnog komiteta vojne medicine (International Committee of Military Medicine - ICMM) pukovnika prof. dr Nebojše Jovića i sekretara Panevropske radne grupe prof. dr Slavice Vučinić, bila je u službenoj poseti Upravi za vojno zdravstvo Republike Francuske u periodu od 6. do 7. oktobra 2015. godine. Domaćin srpskoj delegaciji bio je načelnik Uprave za vojno zdravstvo Republike Francuske general-major Patrik Godar (Patrick Godart).
Cilj sastanka bio je razvoj bilateralne saradnje u oblasti vojnog zdravstva i priprema 4. panevropskog kongresa vojne medicine (4. PEKVM) koji će biti održan od 23. do 26. maja 2016. godine u Parizu u organizaciji ICMM i Ministarstva odbrane Republike Francuske.
Glavne teme kongresa, koji će biti jedan od najznačajnijih skupova vojne medicine na svetu u 2016. godini, biće etičke dileme i humanitarno pravo u operacijama, urgentno zbrinjavanje povređenih u ratnim dejstvima i reedukacija i rehabilitacija povređenih u ratnim dejstvima. Pored ovih tema na okruglim stolovima biće reči i o saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama, pre svega za Međunarodnim komitetom crvenog krsta, kao i nevladinim organizacijama. Delegacija MO Republike Srbije predložila je dodatne teme za okrugle stolove kao i predavače po pozivu. Iskustva u organizaciji 3. panevropskog kongresa vojne medicine održanog u Beogradu 2014. godine, pokazala su se kao dragocena, a praktična rešenja koja je srpska delegacija ponudila prihvaćena su sa odobravanjem i zahvalnošću. Tokom posete srpska delegacija obišla je i Vojnu školu u Val de Grasu u kojoj će biti održan 4. panevropski kongres vojne medicine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas