najbolji-naucni-radovi-mo.jpg

Priznanja za najbolje naučne radove u oblasti odbrane

19. 04. 2023

U Domu Vojske Srbije danas je održana svečanost dodele godišnjih nagrada Ministarstva odbrane za najbolji naučnoistraživački i doktorski rad u sistemu odbrane, objavljene u toku protekle godine.
Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić uručio je priznanja pukovniku doc. dr Ivanu Pokrajacu za najbolji naučnoistraživački projekat „Istraživanje mogućnosti borbe protiv dronova i bespilotnih letelica” i vojnom službeniku dr Milici Rajović iz Vojnomedicinske akademije za najbolju doktorsku disertaciju „Uticaj kliničko-patoloških karakteristika primarnog melanoma kože i imunobioloških parametara metastatski izmenjenog limfnog čvora stražara na tok i ishod bolesti”.
Čestitajući dobitnicima nagrada i pozdravljajući goste načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane pukovnik Slaven Vujić istakao je da su ovakvi događaji prilika za podsećanje na ljude koji su svojim naučno-istraživačkim radom dali  izuzetan doprinos napretku Vojske Srbije.
- Posebno želim da iskoristim ovu priliku i da napomenem da na ovaj način želimo da isteknemo sve one koji su u dali doprinos radu, a i naše danas nagrađene, koji su dali svoj nesebičan doprinos i uložili veliki trud za dobrobit razvoja sistema odbrane Republike Srbije i naše države u celini. Ujedno to je prilika da se zahvalim njihovim porodicama na nesebičnoj podršci koju su pružili u njihovom radu - rekao je pukovnik Vujić.
On je tom prilikom naglasio značaj oslanjanja na sopstveno znanje u vreme savremenih ekonomskih i energetskih izazova, rizika i pretnji.
-  Ne jednom, već više puta u našoj istoriji činjenice su potvrdile da je osnova za odbranu zemlje bio potencijal naše države koji je upravo bio u pameti naših ljudi. Naša zemlja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju kapacitet da samostalno razvijaju vrlo sofisticirana i složena sredstva, naoružanje i vojnu opremu. U prilog tome govore i rezultati naših izuzetnih stručnjaka koji su dali doprinos. Ove nagrade dolaze kao jedan vid priznanja za predan rad koji ulažete godinama unazad i zahvalnost za to što ste se opredelili da ostanete verni otadžbini i građanima Srbije - rekao je pukovnik Vujić i dodao da najznačajniji resurs u svakoj organizaciji i u Vojsci Srbije predstavljaju ljudi.
Pukovnik doc. dr Ivan Pokrajac inženjer Vojnotehničkog instituta, kao rukovodilac tima koji je dobio nagradu za istraživanje mogućnosti borbe protiv dronova i bespilotnih letelica, istakao je da je za svakog naučnog radnika zadovoljstvo kada dobije priznanje za svoj rad.
- Ova tema je veoma značajna. Svedoci smo da u današnjim borbenim dejstvima dronovi zauzimaju glavnu ulogu. Samim tim, naša vojska treba da se opremi adekvatnim sistemima za protivdejstva, odnosno za borbu protiv dronova. Sam projekat je disciplinovan, jer zahteva angažovanje više različitih senzora. Kroz realizaciju samog prototipa usavršićemo trenutne istraživačke rezultate koje imamo i opremiti Vojsku Srbije adekvatnim sredstvima – rekao je pukovnik doc. dr Pokrajac.
Dobitnik Godišnje nagrade za najbolju doktorsku disertaciju je vojni službenik dr Milica Rajović koja je rad odbranila u Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane. Ona je istakla da je divan osećaj biti ispred tima koji je učestvovao na naučno-istraživačkom projektu započetom 2010. godine.
- Naša istraživanja su doprinela tome da možemo da procenimo koji su to pacijenti koji imaju benefit ili od hirurgije ili od sistemske terapije. Ja sam praktično na čelu jednog velikog tima, patologa, imunologa, dermatologa, hirurga, radioterapeuta, radiologa, znači svi smo mi uključeni u veliki projekat. Mi smo jedna velika ustanova koja ima sve pod jednim krovom i to je naša najveća prednost kada je nauka u pitanju. Mi u roku od pet minuta možemo da sakupimo sve specijaliste i da odradimo sve što je potrebno. Prosto, takav je sistem organizacije i u takvom sistemu je zaista zadovoljstvo raditi i baviti se naukom – istakla je dr Rajović.
Odlukom ministra odbrane o uslovima dodele Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat i doktorsku disertaciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ustanovljeno je da se Godišnja nagrada dodeljuje povodom Dana Vojske Srbije.
Svečanosti su prisustvovali sekretar Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, pomoćnik ministra za budžet i finansije Katarina Pavičić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović, načelnik Uprave za logistiku (J-4) general-major Srđan Petković i načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas