Knjiga geni i ms.jpg

Promocija knjige "Geni i multipla skleroza"

21. 12. 2012

Promocija knjige "Geni i multipla skleroza" autora prof. dr Evice Dinčić sa Klinike za neurologiju VMA i dr Maje Živković iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" održana je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.
Direktor Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije akademik prof. dr Vladimir Kostić održao je uvodnu reč i čestitao na izradi izvanredne monografije koja je nastala kao rezultat višegodišnjeg naučnog rada i istraživanja genetskog konteksta multiple skleroze od koje je obolelo oko dva miliona ljudi u svetu, a broj obolelih je u stalnom porastu.
Načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika i Klinike za neurologiju VMA pukovnik prof. dr Ranko Raičević, ujedno i jedan od recenzenata knjige, naveo je da će ovo autorsko delo biti od velike koristi pre svega neurolozima za bolje razumevanje epidemiologije, prirode nastanka i razvoja, ali i za ideje u razmišljanju o budućim modalitetima lečenja multiple skleroze. Takođe, napomenuo je da kvalitetu knjige dodatno doprinosi približavanje spoja genetike i kliničke prakse što je teško uraditi kod svake bolesti sa kompleksnom genetskom osnovom.
Kroz epidemiologiju, patogenezu, kliničku sliku i neophodne različite terapije, uključujući i rezultate ličnih referentnih istraživanja autora, ova knjiga je po pristupu jedinstvena. Kroz pet poglavlja studiozno su obrađeni aspekti bolesti koji se, po rečima autora, konstantno ispituju, ali nijedan nije do kraja istražen i iza sebe uvek ostavlja prostor za dalju analizu.
 
Petak, 21. decembar 2012. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas