Melanom 042019.jpg

Promocija nacionalnog vodiča za melanom održana u VMA

17. 04. 2019

Promocija Nacionalnog vodiča dobre kliničke prakse za melanom „Melanom, prevencija, dijagnostika i lečenje“ u organizaciji Intersekcijskog odbora Srpskog lekarskog društva (SLD), a uz podršku Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine i Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije, održana je na VMA. Događaju su prisustvovali ministar zdravlja Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, predsednik Akademije medicinskih nauka SLD prof. dr Pavle Milenković, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa saradnicima, autori i recenzenti publikacije i brojni gosti.
U uvodnom obraćanju ministar zdravlja ass. dr Zlatibor Lončar rekao je da je vodič rezultat izuzetnog truda stručnjaka odgovarajućih medicinskih oblasti kao članova posebne radne grupe, a baziran je na najadekvatnijim primerima iz teorije i prakse sa ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i svih dijagnostičkih procesa. Naglasio je takođe da je u cilju prevencije ovog malignog oboljenja i dobrih rezultata u praksi neophodno kontinuirano angažovanje svih medicinara, ali i daljeg informisanja celokupne javnosti o važnosti prevencije i rane dijagnostike.
U ime domaćina dobrodošlicu je poželeo načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i rekao da mu je izuzetno zadovoljstvo što se ovako važan događaj održava u Vojnomedicinskoj akademiji. Kako je naglasio vodiči dobre kliničke prakse nažalost ne postoje za mnoga važna oboljenja te da su događaji poput današnjeg putokaz za dalje korake i unapređenje zdravstvene zaštite i medicinske prakse u našoj zemlji.
Predsednik Intersekcijskog odbora SLD i jedan od autora prof. dr Marijan Novaković rekao je da je u izradi učestvovalo 46 autora iz brojnih zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem ove problematike i podsetio prisutne na korake koji su rezultovali izradom vodiča, od osnivanja Intersekcijskog odbora SLD, preko edukacije opšte populacije i medicinskog kadra na svim nivoima i formiranja Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.
U uvodnom delu govorili su i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić. Ukazano je na dosadašnje važne korake u prevenciji melanoma na republičkom nivou kao što su usvajanje pravilnika o upotrebi solarijuma i informisanje javnosti o štetnosti UV zračenja, ali i na neophodnost savremenih dijagnostičkih metoda u zdravstvenim ustanovama u cilju efikasnog lečenja pacijenata.
Nakon promocije vodiča dobre kliničke prakse održan je stručni sastanak pod nazivom „Niko ne bi trebalo da umre od melanoma“ tokom kojeg su kroz 20 predavanja eminentih stručnjaka obrađene teme od velikog značaja za lečenje ovog maligniteta od primarne i sekundarne prevencije, preko hirurgije kao zlatnog standarda u lečenju do inovativnih terapija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas