prof_Maksic_122019.jpg

Promocija udžbenika iz interne medicine održana u VMA

06. 12. 2019

Promocija knjige „Terapija primarnih glomerulonefritisa“ autora načelnika Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Đoke Maksića i grupe saradnika održana je u amfiteatru VMA.
Pozdravljajući skup načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da je razmenjivanje stručnih znanja uvek dragoceno i da je knjiga rezultat razmene iskustava kroz interdisciplinarni pristup što je posebna karakteristika VMA. U uvodnoj reči prisutnima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Tihomir Ilić čestitajući autorima na značajnom doprinosu uvećanja ugleda VMA i Medicinskog fakulteta VMA, a o knjizi su zatim govorile recenzenti prof. dr Nada Dimković i prof. dr Sanja Simić-Ogrizović.
Ukazano je na osetljivost teme koja je u knjizi obrađena i istaknuto da se lečenje glomerulonefritisa smatra „krunom“ nefrologije te da je doprinos terapijskim modalitetima jedan od najvećih kvaliteta ove knjige. Udžbenik u čijem je nastanku učestvovalo 17 autora, namenjen je prvenstveno kadetima i studentima Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, ali i lekarima na specijalizaciji iz interne medicine i užoj specijalizaciji iz nefrologije. Nastao je iz potrebe da se objedine bogata iskustva nefrologa, kliničkih farmakologa i patologa VMA o problematici teških i kompleksnih primarnih glomerulskih bolesti, koje ako se na vreme ne otkriju i ne leče mogu dovesti do trajnog oštećenja bubrega, gubitka njihove funkcije i potrebe za lečenjem dijalizom i transplantacijom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas