publikacije sajam knjiga 2019.jpg

Promocija udžbenika iz oblasti vojne medicine

22. 10. 2019

Medija centar „Odbrana“, kao izdavač vojne literature, može se pohvaliti bogatim opusom u koji spadaju i knjige posvećene medicini. Za potrebe Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, Medija centar „Odbrana“ je ove godine objavio sedam udžbenika.
Udžbenik "Lupus nefritis - savremeni pristup dijagnostici i lečenju" predstavila je autorka dr Violeta Rabrenović, "Uvod u klinički rad" posetiocima promocije približio je jedan od autora prof. dr Radomir Matunović, a o udžbeniku "Veština komunikacije u medicini" govorila je autorka profesor dr Gordana Dedić.
Da sve tri publikacije predstavljaju više od stručne literature namenjene samo kadetima i studentima Medicinskog fakulteta VMA govori i zapaženo interesovanje za ove naslove kako na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i u knjižari „Vojna knjiga“.
Na veoma posećenoj prezentaciji, autori su predstavili recenzente izdanja i izneli svoja iskustva u stvaranju ove naučno - nastavne  literature. Oni su posetiocima, u osnovnim crtama približili materiju koju su obradili u udžbenicima i uputili ih u neke od zanimljivosti koje ta literatura donosi.
Na narednoj promociji na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o udžbenicima „Sudska medicina“ i „Medicinska psihologija“ i priručniku „Konzervativno lečenje rinitisa i rinosinuzitisa“ govorili su i docent dr Nadica Marinković, profesor dr Gordana Mandić Gajić i potpukovnik docent dr Aleksandar Perić.
Nadica Marinković istakla je da je sudska medicina specifična jer se „razlikuje od svega što studenti uče tokom svog školovanja na Medicinskom fakultetu, zbog čega se i predaje tek na završnim godinama“.
- Ono po čemu se razlikuje jesu poglavlja posvećena oružju i bojnim otrovima što ga čini drugačijim u odnosu na ostale udžbenike sudske medicine, rekla je dr Marinković, autorka udžbenika „Sudska medicina“, koji uz nju potpisuju i saradnici doktorka farmaceutskih nauka Snežana Đorđević, doktor hemijskih nauka Ivica Milosavljević i pukovnik u penziji i magistar tehničkih nauka Vlada Kostić.
Za razliku od sudske medicine koja studente Medicinskog fakulteta VMA čeka na kraju školovanja, prema rečima doktorke Gordane Mandić Gajić, autorke udžbenika „Medicinska psihologija“, ovaj predmet na većini fakulteta nalazi se na samom početku studija.
- Ovaj udžbenik napravila sam tendeciozno kao pomoćni udžbenik skromnog obima sa ciljem da im se pomogne u adaptaciji na studije, i da se motivišu u borbi sa teškim i suvoparnim predmetima koji ih čekaju odmah na početku studija i koji predstavljaju osnov medicine – zaključila je doktorka Mandić Gajić predstavljajući ovaj udžbenik.
Priručnik „Konzervativno lečenje rinitisa i rinosinuzitisa“ potpisuju potpukovnik docent doktor Aleksandar Perić, docent doktorka Aneta Perić i potpukovnik profesor doktor Nenad Baletić. Govoreći o znanjima koja će uz pomoć ovog udžbenika studenti i specijalizanti medicine steći potpukovnik Perić je istakao da je reč o veoma moderno koncipiranom multidisciplinarnom priručniku.
Na promociji je predstavljen i monografija „Akutni postoperativni bol“, delo autora dr Dušice Stamenković i dr Nebojše Lađevića.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas