BAN_9800.JPG

Promovisana izdanja o vojnom sanitetu i zaraznim bolestima

01. 07. 2016

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas su predstavljena dva najnovija izdanja Medija centra "Odbrana". Reč je o naslovima: "Od partizanskog saniteta do sanitetske službe vojske 1941-1945", autora brigadnog generala u penziji doc. dr Veljka Todorovića i general-majora u penziji prim. dr Branislava Popovića i "Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku - rad srpskog saniteta na njihovoj prevenciji i lečenju", koju je napisao pukovnik prof. dr Dragan Mikić, zastupnik načelnika Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA.
Promociji su prisustvovali pomoćnica ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić, pukovnik dr Uglješa Jovičić, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, akademici, generali, kolege i prijatelji.
U ime izdavača obratio se direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Stevica S. Karapandžin. On je govoreći o izdavačkoj delatnosti te ustanove, posebno publicističkoj, rekao da je u nekoliko poslednjih godina bilo izdanja koja se odnose na srpski vojni sanitet i istakao da će biti i ubuduće jer smatra da se, kada je reč o vojnim temama, sanitet nikako ne sme zaobilaziti.
O knjigama su potom na promociji govorili Mirjana Sandić, urednica izdanja, recenzenti pukovnik dr Uglješa Jovičić i prof. dr Dragan Stupar, autori doc. dr Veljko Todorović i prim. dr Branislav Popović i pukovnik prof. dr Dragan Mikić.
Knjiga "Od partizanskog saniteta do sanitetske službe vojske 1941-1945" namenjena je prvenstveno pripadnicima sanitetske službe u Vojsci Srbije i ostalim medicinskim poslenicima, a ima za cilj da čitalačkoj publici približi informacije o razvoju saniteta u partizanskim uslovima. Autori su imali bogatu istorijsku građu iz tog perioda, a rukopis su sastavili na nov, originalan i savremen način. Prošle godine to delo dobilo je nagradu "Dragojlo Dudić" iz oblasti istoriografije.
Pukovnik dr Uglješa Jovičić rekao je da vojno zdravstvo sa dve nove knjige prikazuje kako i naši lekari, pored stručnog, naučnog i obrazovnog rada pišu o istoriji - istoriji srpskog saniteta. On je pomenuo kontinuitet u razvoju te službe i aktuelni trenutak vojnog zdravstva - odlazak lekara u mirovne misije.
Pukovnik dr Jovičić i prof. dr Dragan Stupar su potom detaljnije, kao recenzenti, govorili o knjizi i njenim poglavljima.
Na promociji je istaknuto kako su srpski vojni lekari, medicinski tehničari i bolničari bili uvek uz vojsku i narod, često i na prvim borbenim linijama. Njihov doprinos u ratu veoma je značajan, a to je, ujedno, bio i povod za objavljivanje 62 biografije najistaknutijih medicinskih poslenika odlikovanih Ordenom narodnog heroja.
Autori su istakli kako je "srećna okolnost" da su gotovo svi istaknuti pripadnici saniteta preživeli rat, i dugo posle rata nastavili svoju aktivnost i imali značajnu ulogu u razvoju vojnog saniteta, skoro do kraja 20. veka.
U knjizi "Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku", pukovnik prof. dr Mikić opisuje epidemije zaraznih bolesti na tlu Srbije, posebno u ratovima. Recenzent dr Branislav Popović smatra da je prof. dr Mikić ovom problemu pristupio na specifičan, jedinstven i originalan način, jer su mnogi citati deo njegovog decenijskog istraživanja istorije vojnog saniteta u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Popović je istakao kako je činjenica da se ne može sigurno utvrditi da li je broj žrtava u srpskom narodu u ratovima u 20. veku bio veći od puščanog metka ili od opakih zaraznih bolesti.
Obraćajući se na kraju promocije pukovnik prof. dr Mikić istakao je kako je neophodno da se na epidemije zaraznih bolesti stalno podsećamo, "da ih stalno izučavamo, da ih se plašimo, da stanovništvo u tom pogledu prosvećujemo, jer zarazne bolesti, posebno u vreme prirodnih i ratnih katastrofa dolaze kad im se ne nadamo, kada se opustimo i kada zaboravimo."
Autor je, kako je rekao, žarko želeo da pišući o zaraznim bolestima u 20. veku upozori na nevolje koje nas mogu snaći u ovom veku.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas