22112016-1.JPG

Promovisana knjiga „Fizijatrijska propedevtika“

23. 11. 2016

Na Vojnomedicinskoj akademiji promovisana je knjiga "Fizijatrijska propedevtika" čiji je izdavač Medija centar "Odbrana". Promociji su prisustvovali general-major prof. dr Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane u Beogradu, pukovnik prof. dr Nebojša Jović, dekan Medicinskog fakulteta VMA, pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, zamenik načelnika VMA.
Knjigu su napisale dve docentkinje - dr Zorica Brdareski i dr Aleksandra Vukomanović iz Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, a uredio ju je i dobrim delom napisao pukovnik prof. dr. Aleksandar Đurović, načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA. Ali je taj, kako su ga nazvali fizijatrijski bukvar, zajedničko delo i nastavnika Medicinskog fakulteta VMA na predmetu Fizikalna medicina i rehabilitacija i njihovih kolega kliničara - dr Vesne Pejović, dr Marine Kilibarde, dr Dejana Miljkovića i dr Dejana Ilića, fizioterapeuta Sanje Jovanović, Marije Jelisinac i drugih.
U uvodnom slovu pukovnik prof. dr Nebojša Jović rekao je da je "Fizijatrijska propedevtika" udžbenik koji je prvenstveno namenjen kadetima Medicinskog fakulteta i predstavlja veliki doprinos fizijatriji, a i naučnoistraživačkom opusu Medicinskog fakulteta VMA. Ujedno, taj udžbenik će biti od velike pomoći i lekarima opšte prakse, kao i fizijatrima koji već rade, u lakšem prepoznavanju određenih oboljenja i načina zbrinjavanja pacijenata. 
- Knjiga ispunjava sve standarde kvaliteta udžbenika u pogledu sadržaja, obima strukture i pisanog izraza. Studenti će spajanjem teorijskog i praktičnog dela nastave relativno brzo ovladati pregledom mišićno-koštanog sistema čoveka. Koncipirana je kao pisano, ali i kao vizuelno nastavno sredstvo i ima sve naučnostručne, pedagoške i tehničke karakteristike - istakao je prof. dr Jović.
Načelnik odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra "Odbrana" Dragana Marković podsetila je na to da je pre dve godine promovisana na istom mestu knjiga "Fizijatrija", i da ona zajedno sa ovom novom zaokružuje literaturu za predmet Fizikalna medicina i rehabilitacija Medicinskog fakulteta VMA.
- Svim kreativnim potencijalom trudili smo se da je učinimo čitljivom, preglednom, razumljivom i što je podjednako važno - dopadljivom - istakla je Dragana Marković i dodala da se na 424 stranice teksta nalazi čak 640 fotografija i šematskih prikaza.
O knjizi su potom govorili recenzenti - prof. dr Ksenija Bošković iz Kliničkog centra Vojvodine, koja je i predsednik republičke komisije za medicinsku rehabilitaciju i Aleksandra Mikov iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. One su istakle da su dobri udžbenici uvek dobrodošli i da ih nije lako napisati jer za to treba biti stručnjak, a posebnu vrednost ima onaj ko ujednačava razne stilove autora koji su knjigu pisali. Tu  je, prema njihovim rečima, bio presudan veliki autoritet koji ima profesor dr Đurović.
O tome kako je "Fizijatrijska propedevtika" nastala govorile su dr Zorica Brdareski i dr Aleksandra Vukomanović i istakle da pisanje ovakvog udžbenika nije bio nimalo lak zadatak jer zahteva od autora da na razumljiv i privlačan način predstavi studentima tu materiju.
Jedan od autora, pukovnik prof. dr Aleksandar Đurović napravio je zanimljivu istorijsku paralelu i ispričao je na svoj način priču o Draginji Dragi Babić, studentkinji medicine u Berlinu i njenom koomentoru na diplomskom radu, kasnije poznatom nobelovcu Paulu Erlihu. Draginjin diplomski rad bio je "Propedevtičko i terapeutsko u pegavom tifusu". Draga je 1915. umrla u Valjevu sa 29 godina od pegavog tifusa, Janko Babić od tuge za Dragom, a u Berlinu slavni Erlih od srčane slabosti. Propedevtika je bila kao veza i kao sudbina.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas