51.jpg

Proslava dana sestrinstva –Izabrana Sestra godine VMA

12. 05. 2011

Dvanaesti maj, Međunarodni dan sestrinstva, je i ove godine obeležen na Vojnomedicinskoj akademiji prigodnom svečanošću kojoj je osim medicinskih sestara i tehničara VMA, i nekadašnjih glavnih medicinskih sestara ove ustanove,prisustvovao načelnik VMA, puk. prof. dr Marjan Novaković sa  članovima Uprave.
 
Otvarajući svečani skup, glavna sestra VMA, vojni službenik Verica Milovanović se zahvalila načelniku i Upravi VMA na iskrenoj podršci u realizaciji proslave Dana sestrinstva, i prisutne pozdravila u ime svoje profesije koja predstavlja stub zdravstvenog sistema, i koja je dala veliki doprinos  radu same ustanove i  njenim   dostignućima. Naglasila je da medicinske sestre imaju pravo da budu ponosne na ustanovu u kojoj rade, ali i da  ustanova bude ponosna na sestrinski potencijal kojim raspolaže.

Podsetila je prisutne na godine rada u kojima su sestre generacijski sticale svoja znanja i veštine, i zajedničkim naporima uspevale da krajnje profesionalno i znalački  prevazilaze sve probleme i izazove u obezbeđivanju potreba obolelih., jer su svesne da je dobra i kvalitetna zdravstvena nega pravo svih pacijenata, i kolika je njihova odgovornost i značaj u tome.

Naglasila je da sestre, i pored velike angažovanosti u poslu, rade na svom stalnom profesionalnom razvoju i usavršavanju. Zato se VMA danas može pohvaliti da, pored sestara sa završenom višom školom, ima i oko 20 sestara sa fakultetskim  obrazovanjem i preko 60 medicinskih sestara i tehničara sa visoko stručnim zvanjem. U tom neprekidnom procesu sticanja znanja i veština u skoro svim oblastima medicine u okviru sestrinske profesije, sestre su nesebično prenosile svoja znanja na mlađe generacije, i svoja iskustva delile sa kolegama u  struci u zemlji i van nje.

Dan sestrinstva je, prema rečima g-đe Milovanović,  i prilika kada se među najboljima bira najbolja sestra, pa je tu čast proglašenja Sestre godine ustupila načelniku VMA. Toplo pozdravivši sve prisutne,  načelnik je, uz kratak osvrt na sestrinstvo  kao profesiju i tradiciju obeležavanja Dana sestrinstva,  izrazio svoje veliko zadovoljstvo činjenicom da VMA poseduje kvalitetan sestrinski kadar koji je svojom humanošću, pre svega,  ali i velikim profesionalizmom u radu i odanošću pozivu sposoban da odgovora svim zahtevima i izazovima sestrinske profesije. Poželeo im je da nastave da sa istim entuzijazmom rade na svom profesionalnom razvoju i usavršavanju, dajući tako svoj doprinos i kvalitet više zdravstvenoj nezi i lečenju pacijenata.

Naglasio je da će Uprava VMA,   svesna
opterećenosti, značajai  rezultata njihovog rada,  i dalje nastaviti da im pruža svu potrebnu pomoć i podršku.
Na kraju svog izlaganja načelnik je povodom Dana sestrinstva   prigodnim nagradama nagradio  15 medicinskih sestara i tehničara VMA, a  za „Sestru godine“ je proglašena vojni  službenik Bojana Jovanović, visoko strukovna medicinska sestra Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.
Svečanost je završena dokumentarnim  filmom o prvim srpskim  bolnicama i prigodnim koktelom.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas