309.jpg

Prva generacija studenata medicine od jeseni u VMA

04. 06. 2009

 Beograd, 4.jun - Odlukom Vlade Srbije od 28.maja 2009.godine, nakon uspešno završene akreditacije, u VMA će se od jeseni ove godine moći da  školuje prva generacija studenata medicine za potrebe sistema odbrane.
- Poznato je da medicinski radnici, odnosno radnici koji rade u sanitetu, pored klasičnih znanja iz medicine moraju da imaju i posebna obrazovanja iz oblasti vojnih nauka. Želja nam je da izgrađujemo specifičan kadar koji će služiti sistemu odbrane i ubuduće. Dobili smo odobrenje od Vlade Republike Srbije da upišemo jedan broj studenata na naš budžet, a verujem da će biti i studenata iz inostranstva, jer je interesovanje za ovu vrstu školovanja na VMA veliko. Nakon dugog niza godina, profesori i doktori sa VMA zaslužili su da dobiju status kakav zavređuju. Mi želimo da se takmičimo, ne unosimo nikakvu nelojalnu konkurenciju, a građani Srbije će, naravno, sami odlučiti kome će pokloniti poverenje. Zemlje koje su se odrekle vojnog zdravstva danas šalju svoje predstavnike u Srbiju sa željom da angažuju naše lekare u mirovnim misijama, jer su izgubile taj potencijal. Smatramo da je snaga vojnog zdravstva jedan od najvećih potencijala koji imaju sistem odbrane i naša država na međunarodnom planu, i taj potencijal ćemo što više razvijati –  rekao je danas ministar odbrane Dragan Šutanovac, obraćajući se rukovodiocima organizacijskih celina, nastavnicima i asistentima  VMA,  na sastanku vojnog kolektiva VMA kojem su prisustvovali i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović, državni sekretari dr Zoran Vesić i Aleksandar Miščević.
Tom prilikom ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže u kadrovsko i tehnološko osavremenjavanje VMA i da će ovoj instituciji i dalje pružati punu podršku u aktivnostima od značaja za sistem odbrane i državu u celini.
Govoreći o značaju školovanja studenata medicine na VMA,  general-major prof.dr Miodrag Jevtić je   između ostalog rekao:
- VMA trenutno raspolaže sa više od 120 nastavnika, docenata i profesora, što je ogroman kapital kojim naša zemlja treba da se ponosi. Taj potencijal će svakako obogatiti i akademski prostor države Srbije. Visoka škola Vojnomedicinske akademije će omogućiti da studenti medicine, svršeni lekari, budu osposobljeni za izvršavanje svojih profesionalnih zadataka onog momenta kada dobiju diplome, bez dodatnog školovanja, za koje su se dosada trošila i dodatna sredstva. Studijski programi su pravljeni tako što su u proces nastave uključena sva znanja koja naši medicinski fakulteti imaju, dodatno obogaćena savremenim evropskim saznanjima i specifičnim potrebama sistema odbrane. Želja nam je da naš doktor ima kvalitet više. Već naredne školske godine 20 studenata medicine će se školovati na VMA. Iako je akreditacija dobijena za 50 studenata, želimo da prve godine upišemo manji broj studenata, kako bi smo im omogućili maksimum. Sva iskustva stečena tokom te prve školske godine biće ugrađena u dalje školovanje doktora na VMA.“ 
Otvaranjem Visoke škole Vojnomedicinske akademije, Ministarstvo odbrane će, u skladu sa zakonom, obrazovati kadrove za svoje potrebe, a tako uređeno školovanje biće još jedna od značajnih ponuda u međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno sa zemljama regiona, koje su već iskazale veliki interes da na VMA uče i da se usavršavaju.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas