65.jpg

Prva operacija perkutane stabilizacije kičme u našoj zemlji izvedena na VMA

08. 04. 2011

Beograd, 08. april. - Spinalni tim Klinike za neurohirurgiju VMA na čelu sa ppuk. dr Milenkom Savićem, načelnikom Odseka za instrumentalnu stabilizaciju kičme Klinike za neurohirurgiju VMA uspešno je uradio  operaciju perkutane stabilizacije kičme, prve takve u našoj zemlji.
 
Radi se o jedinstvenoj  minimalno-invazivnoj hirurškoj proceduri koja se izvodi bez klasičnog operativnog reza, korišćenjem specijalnih instrumenata, pomoću kojih se ubodom na koži pristupa obolelom delu kičme, uklanja oboleo segment kičmenog pršljena, i istovremeno vrši fuzija, stabilizacija i fiksacija kičmenog stuba, Nakon hirurške intervencije ovog tipa pacijent može ustati istog dana, tačnije rečeno nekoliko sati nakon operacije.
 
Svoju primenu je našla u lečenju degenerativnih bolesti kičmenog stuba, odnosno  trošenja i okoštavanja kičme, koje se uglavnom manifestuje bolom u donjem delu leđa pri stajanju i hodu.  
 
U poslednjih deset godina, na Klinici za neurohirurgiju se primenjuju brojne hirurške procedure u lečenju različitih oboljenja kičmenog stuba, koje su u potpunosti usaglašene i prilagođene najsavremenijim svetskim trendovima i principima lečenja bolesti kičme.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas