247.jpg

Prva transplantacija matičnih ćelija od nesrodnog davaoca u Srbiji

10. 11. 2009

Beograd, 10.novembar - Zajedničkom saradnjom stručnjaka VMA, Insituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ i Instituta za transfuziju krvi Srbije prošle nedelje uspešno je urađena prva alogena transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnog davaoca iz Registra davalaca kostne srži u našoj zemlji. Kostna srž je prikupljena i profiltrovana na VMA u cilju otklanjanja partikula kostiju i masnog tkiva, kao i ćelijskih agregata. Pprinos ćelija sa jedrom, među kojima se nalaze i matične ćelije, je bio veoma visok. Stručnjaci Instituta za transfuziju krvi Srbije su tako pripremljene matične ćelije, uz kontrolu kvaliteta produkta, dostavili Institutu za majku i dete gde su one presađene desetomesečnoj bebi. Beba je imala urođenu slabost imunskog sistema, a ovim postupakom je omogućeno lečenje ovog poremećaja a time i spašavanje života deteta.
Na taj način su ispunjeni zahtevi i propisi Svetskog registra potencijalnih davalaca matičnih ćelija prema kome se prikupljanje kostne srži i transplantacija matičnih ćelija obavljaju u različitim ustanovama. Nacionalni registar dobrovoljnih dvalaca kostne srži vodi se u Insitutu za transfuziologiju Srbije.
Stručni tim VMA u ovom postupku činili su prof.dr Bela Balint, doc.dr Dragana Stamatović i pukovnik prof.dr Slobodan Marjanović sa saradnicima. Ovim je još jednom potvrđeno da je multidisciplinarni i timski rad imperativ uspeha u savremenoj medicini, a VMA je još jednom potvrdila da je značajan funkcionalni oslonac sistema javnog zdravstva Srbije.    

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas