503.jpg

Prva VATS paratireoidektomija u regionu

13. 03. 2014

Prva videoasistirana torakoskopska paratireoidektomija kod bolesnika sa sekundarnim hiperparatireoidizmom urađena je 12. marta 2014. godine na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Stanje pacijenta D.D. (1959. godište) je stabilno i on se dobro oporavlja posle operacije.
Operacija je izvedena u saradnji Klinike za opštu hirurgiju VMA, Klinike za grudnu hirurgiju VMA, Klinike za nefrologiju VMA i Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS). Izveli su je major dr Nebojša Marić iz Klinike za grudnu hirurgiju VMA i mr dr Miodrag Jovanović sa Klinike za opštu hirurgiju VMA, uz pomoć načelnika Klinike za opštu hirurgiju VMA pukovnika dr Mileta Ignjatovića i prof. dr Ivana Paunovića i doc. dr Vladana Živaljevića iz Centra za endokrinu hirurgiju KCS.
Hirurško lečenje je osnovni vid lečenja bolesnika sa hipertireoidizmom, ali to lečenje je često opterećeno ponovljenim operacijama (u 10 do 30 odsto slučajeva) zbog naknadnog razvoja bolesti ili nemogućnosti da se nađu sve paraštitaste žlezde. Pritom, te žlezde najčešće budu u grudnom košu zbog čega je neophodno hirurško otvaranje grudnog koša. Minimalno invazivni pristup, kao što je videoasistirana torakoskopska operacija odstranjivanja grudne žlezde i zaostale paratireoidne žlezde u sredogruđu, neuporedivo je manje traumatizirajući operativni zahvat, koji se mnogo lakše podnosi, postoperativni oporavak je mnogo brži, a boravak u bolnici mnogo kraći.
Beograd, 13. mart 2014. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas