302.jpg

Prvi fakultet za vojne lekare

13. 06. 2009

Beograd, 13. jun - Od nove školske godine 20 studenata medicine školovaće se na Visokoj školi Vojnomedicinske akademije (VMA) za potrebe sistema odbrane Srbije. Za studije vlada veliko interesovanje u inostranstvu, a o tome šta je Visoka škola, ko će na njoj moći da studira i pod kojim uslovima, objašnjava za „Blic“ načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić.  
Šta Visoka škola VMA ima što je izdvaja od drugih medicinskih fakulteta u Srbiji?

- Visoko škola VMA će omogućiti da studenti medicine, odnosno svršeni lekari, budu osposobljeni za izvršavanje svojih zadataka u okviru sistema odbrane. Studijski programi su pravljeni tako što su u proces nastave uključena sva znanja koja naši medicinski fakulteti imaju, dodatno obogaćena savremenim evropskim saznanjima, i specifičnim potrebama sistema, tj. osobenostima vojne medicine. Ono što nas razlikuje su izborni predmeti kojih ima čak 34, koliko ima i obaveznih predmeta. Među njima se nalaze predmeti koji su specifični za vojnu medicinu, ali i predmeti iz oblasti u kojima VMA ima izuzetne stručnjake. To su, na primer, organizacija vojno-zdravstvene službe, klinička toksikologija, vazduhoplovna medicina, medicina vanrednih događaja, zbrinjavanje u uslovima katastrofa, psihotraumatologija i drugo.

Da li će zbog malog broja studenata, uslovi rada biti mnogo bolji?

- Studenti će pod istim krovom slušati predavanja, pohađati vežbe, učiti, spremati ispite, učestvovati u naučno-istraživačkim, projektima, pisanju stručnih i naučnih radova. Praktično 24 časa dnevno, naši studenti, koji će inače stanovati u internatu VMA biće u mogućnosti da gledaju i uče kako se zbrinjavaju povređeni i oboleli.

To znači da će imati više prakse i veću pažnju profesora?

- Standardi koji se primenjuju pri akreditaciji striktno zahtevaju da grupe studenata za vežbe i predavanja na studijama medicine ne budu velike. Svaki student će imati svog mentora, koji će pratiti celokupan rad i napredovanje studenta tokom studija. Praktična nastava obuhvata 2.265 časova od ukupno 4.665. Od toga, na vežbe otpada 1.605 časova, a na druge oblike nastave, kao što su, na primer, seminari, 660 časova.

Da li je ova škola osnovana sa idejom da se na njoj školuju samo najbolji?

- Naš cilj jeste da se kod nas školuju najbolji i da ova visokoškolska ustanova zaista bude elitna, ali ne i elitistička. Našoj Vojsci su potrebni izvanredni lekari i dobri oficiri, koji će moći da odgovore svim izazovima i zadacima. Već postoji interesovanje zemalja u okruženju da kod nas školuju svoje sanitetske kadrove. Verujem da nije daleko ni dan kada će se kod nas školovati sanitetski oficiri i iz drugih zemalja, o čemu je nedavno govorio i Ministar odbrane Srbije gospodin Dragan Šutanovac.

Bilo je protivnika otvaranja ove visoke škole?

- Visoka škola je namenjena da školuje onoliko lekara koliko je potrebno sistemu odbrane. U sanitetskoj službi Vojske Srbije se prave ozbiljne analize potreba za lekarskim kadrom, sa dugoročnim projekcijama. Do sada je Ministarstvo odbrane svake godine stipendiralo lekare koji se školuju na medicinskim fakultetima u Srbiji, a VMA je imala i ima uslove da školuje te lekare sa manje finansijskih sredstava. To je samo jedan od razloga zbog kojih je dobro da postoji ova Visoka škola. Lekare koji su diplomirali na drugim fakultetima, Vojska je morala dodatno da školuje više meseci pre nego što stupe u profesionalnu vojnu službu, što je naravno zahtevalo dodatne troškove.

Čemu onda protivljenja?

- U Srbiji ima nezaposlenih lekara i mnogi dolaze kod nas i raspituju se da li mogu u Vojsci da dobiju posao ili specijalizaciju. Ali, mi radimo nešto drugo - školujemo doktore kojima su obezbeđena radna mesta i napredovanje u karijeri. Naša ambicija ide u pravcu potrebe za oficirima dobrim lekarima, a ne lekarima priučenim oficirima. Zbog čega su pojedinci bili protiv otvaranja ove visoke škole je pitanje na koje nemamo baš jasan odgovor.

Uslovi upisa

Konkurs za upis prve generacije studenata medicine je već objavljen.
- prijemni ispit je 27. juna u vremenu od 12 do 15 časova (polaganje testova iz biologije i hemije, u isto vreme kao na svim medicinskim fakultetima)
- upis od 11. do 15. jula
- biće upisano 20 studenata iako je akreditacija dobijena za 50 studenata
- nastavni potencijal VMA čini više od 120 profesora i docenata


Autor: Jelena Ilić, Foto:FoNet

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas