13.jpg

Puštena u rad nova angiosala na VMA

21. 10. 2011

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pustio je danas u rad novu angiosalu u Centru za kardiovaskularnu patologiju Vojnomedicinske akademije. Od danas, kapaciteti Centra biće povećani za oko 1.000 procedura godišnje, a omogućeno je i sprovođenje najsavremenije dijagnostike i lečenja kardiovaskularnih bolesti po najvišim standardima.
Nakon svečanog puštanja u rad, ministar Šutanovac je istakao da je reč o najsavremenijem aparatu tog tipa koji može da se kupi u svetu.

- Reč je o drugoj angiosali koju otvaramo u protekle dve godine, pokazavši time da se suštinski, a ne samo deklarativno zalažemo za poboljšanje uslova rada na VMA i poboljšanje lečenja onih kojima je pomoć potrebna, kako vojnih, tako i civilnih lica – istakao je ministar dodajući da aparat koji je danas pušten u rad košta oko 65 miliona dinara i za 40 odsto će povećati efikasnost te ustanove kada je reč o koronarnim bolestima.

Ministar je, takođe, izrazio očekivanje da će savremena oprema privući i pacijente iz inostranstva, kod kojih u poslednje vreme postoji sve veće interesovanje za usluge VMA, ali i da će se krenuti sa transferom znanja u inostranstvo.

Prema rečima načelnika VMA pukovnika prof. dr Marijana Novakovića puštanje u rad nove angiosale u sklopu je proslave tri decenije rada VMA.

- Kao što je svima poznato, nažalost, veliki je porast koronarnih bolesti, što iziskuje i tehnološki i stručni napredak. U skladu sa tim, mi smo obnovili naše kapacitete, za sve pacijente VMA – naglasio je pukovnik Novaković dodajući da prema poslednjim statistikama, tim aparatom godišnje može da se pregleda dodatnih 2500 pacijenata, kako u dijagnostičke tako i u terapeutske svrhe.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas