351.jpg

S A O P Š T E Nj E

07. 02. 2010

 Povodom emisije koju je tokom jučerašnjeg dana emitovala TV B92 i ogromnog pritiska pojedinih medija za informacijama u vezi zdravstvenog stanja bolesnika Ranković Srećka potrebno je javnost upoznati sa sledećim činjenicama: 

1.Na osnovu dostupne medicinske dokumentacije, bolesnik Ranković Srećko je uspešno operisan u Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije. Bolest zbog koje je učinjena navedena operacija se može fatalno završiti vrlo brzo ukoliko se ne interveniše na način kako je to učinjeno.

2.Operaciju je uradio prof. Davidović, vrhunski vaskularni stručnjak koji je u potpunosti edukovan i osposobljen za ovu vrstu hirurgije.

3.Nakon operacije, bolesnik se oporavio i postoperativno se više puta medicinski kontrolisao kod različitih lekara u Kliničkom centru Srbije i samoinicijativno ambulantski kod nefrologa VMA. U nalazima interniste-nefrologa VMA stoji da ultrazvučnim pregledom nije viđen levi bubreg. Bolesnik se za konsultacije nije obraćao hirurzima VMA.

4. Imajući u vidu intervenciju Komisije za unutrašnji stručni nadzor Kliničkog centra Srbije Uprava VMA je odmah reagovala i zvaničnim dopisom od 09.06.2008.godine pozvala bolesnika na detaljni specijalistički pregled u VMA radi pregleda multislajsnim skenerom i druge dodatne dijagnostike kojom bi se razjasnio problem funkcionalnog ili anatomskog nedostatka levog bubrega, o čemu je prof. Davidović govorio u svojim javnim obraćanjima na TV B92 i TV Pink. Bolesnik Ranković Srećko se nije odazvao pozivu na ovaj pregled.

5. Uprava VMA se u kontekstu razjašnjenja ovog problema u avgustu mesecu 2008.godine zvanično obratila i Načelniku zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja kao i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje-filijali Beograd.

6. VMA ne želi niti ima potrebe da naruši i zloupotrebi veoma korektne interpersonalne stručne i institucionalne odnose između dve najveće zdravstvene ustanove u zemlji. S tim u vezi, naglašavamo da VMA stoji na raspolaganju za sve naredne aktivnosti u cilju utvrđivanja medicinske istine o ovom slučaju. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas