402.jpg

SANITETSKA VEŽBA „SIGURAN PUT 2008“

18. 11. 2008

Bujanovac, 18. novembar - Sanitetska vežba „Siguran put 2008“ otpočela je 16.novembra u Pčinjskom okrugu, sa osnovnim ciljem uvežbavanja pripadnika Sanitetske službe Vojske Srbije za efikasno postupanje u uslovima masovnog povređivanja. Vežba se realizuje u poljskoj bolnici, sekundarnog nivoa medicinske podrške, u čijem radu učestvuje više desetina pripadnika VMA i Vojne bolnice Niš, u neposrednoj saradnji sa zdravstvenom službom Pčinjskog okruga i Crvenim krstom, a uz podršku Generalštaba Vojske Srbije i 4.brigade Kopnene vojske Srbije.

Druga važna ideja vežbe je praktična demonstracija medicinske podrške VMA narodu na jugu Srbije, u opštinama Vranje, Bujanovac i Preševo. Tokom pet dana, od 11 do 15.novembra, besplatno je pregledano preko 800 građana i učinjeno više hirurških i drugih medicinskih intervencija. U istom periodu, profesori VMA su održali više stručnih predavanja iz oblasti kliničke farmakologije, anesteziologije, neurohirurgije, kardiopulmonalne reanimacije, urgentnih stanja u toksikologiji, prvoj pomoći i lečenju kod zadesnih trovanja dece. Pored toga obavljeni su i konsultantski pregledi iz oblasti hematologije, endokrinologije, neurohirurgije, otorinolaringologije i radiologije.

Slušaoci Škole rezervnih oficira Sanitetske službe i Veterinarske službe aktivno učestvuju u vežbi koja se odvija po evropskim standardima.

„S obzirom da „Siguran put 2008“ ima i međunarodni karakter, cilj ove vežbe je jačanje saradnje i poverenja naših stateških partnera iz Kraljevine Norveške i Međunarodne zajednice uz demonstraciju sposobnosti Sanitetske službe Vojske Srbije za izvršavanje i najsloženijih zadataka u najtežim uslovima za civilno stanovništvo“, rekao je direktor vežbe, Načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić i dodao da na ovaj način naši stručnjaci iskazuju osposobljenost za eventualno učešće naših pripadnika u međunarodnim humanitarnim misijama, ukoliko se takav zadatak dobije od nadležnih državnih organa. „Takođe iskazujemo i spremnost za regionalnu saradnju, jer ovu vežbu realizujemo uz učešće pripadnika sanitetske službe Republike Makedonije“, rekao je general Jevtić.

Vežbi će prisustvovati ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Vlade Republike Srbije, kao i čelni ljudi Pčinjskog okruga. Vežbu prati veliki broj međunarodnih posmatrača sa tri kontinetnta, kao i svi vojni izaslanici akreditovani u Beogradu.

Laka poljska bolnica drugog nivoa medicinske podrške donirana je prošle godine u okviru bilateralne saradnje sa Kraljevinom Norveškom, zajedno sa trenažnim setom za uvežbavanje i edukaciju, što predstavlja snažnu podršku VMA za promovisanje u regionalni centar vojnomedicinske saradnje i edukacije vojnomedicinskih službi zemalja u okruženju. Poljska bolnica je namenjena za brzo, organizovano i efikasno pružanje medicinske pomoći u vanrednim situacijama, u eventualnim masovnim katastrofama i kao humanitarna podrška miru u okviru zadataka državnih organa Republike Srbije. U cilju obuke za rad u ovoj poljskoj bolnici više profesora i drugih pripadnika VMA i sanitetske službe VS je boravilo u Norveškoj i postignuta je potpuna osposobljenost za njeno korišćenje i samostalnu upotrebu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas