503.jpg

Saopštenje

01. 02. 2023

U ponedeljak, 30. januara 2023. godine u Vojnomedicinskoj akademiji došlo je do napada i nanošenja lakših telesnih povreda medicinskoj tehničarki A.К. i medicinskom tehničaru A.B. S obzirom na to da su u pitanju zdravstveni radnici događaj se može okarakterisati kao napad na službena lica u vršenju službene dužnosti što će biti utvrđeno u zakonom propisanom postupku.
Do fizičkog napada na medicinske radnike došlo je prilikom pružanja zdravstvenih usluga pacijentu koji se nalazi na bolničkom lečenju u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi.
O događaju su pravovremeno obavešteni organi Vojne policije koji su preduzeli mere iz svoje nadležnosti, a o činjeničnom stanju obavešteno je mesno nadležno tužilaštvo. Dalji rad na predmetnom događaju nastaviće Ministarstvo unutrašnjih poslova, a nadležni organi utvrdiće okolnosti od značaja za slučaj.
Uz napomenu da se pružanje zdravstvene pomoći odnosno nege smatra jednim od najhumanijih poziva koji u najmanjoj meri zahteva poštovanje, sa žaljenjem ističemo učestalost nasilja u zdravstvenim ustanovama. Zaključujemo, takođe, da su nepoštovanje i nasilništvo nad zdravstvenim radnicima deo obrasca ponašanja jednog dela naših građana i čest odgovor na osećaj neizvesnosti i nervoze. Uz puno razumevanje izražavanja emocija u stresnim okolnostima, ipak smatramo da povređivanje onih od kojih očekujemo pomoć svakako nije rešenje. Sve ljudske osobine obojene empatijom koje očekujemo od zdravstvenih radnika se podrazumevaju, ali česta tolerancija bahatog ponašanja, a naposletku i trpljenje fizičkog nasilja prilikom pružanja pomoći je za apsolutnu osudu.
Zbog toga apelujemo na svest pacijenata da se odgovornije i savesnije ponašaju, da prihvate činjenicu da su zdravstveni radnici takođe ljudi koji imaju osećanja i pravo na normalne uslove za rad.
Uzevši u obzir sve navedeno, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, kojima se promovisanje nulte tolerancije na nasilje nad medicinskim radnicima smatra imperativom u savremenoj praksi zdravstvenih ustanova, Uprava za vojno zdravstvo i Uprava VMA iniciraće odgovarajuće mehanizme i procedure kako bi zaštitile zdravstvene radnike i saradnike u obavljanju njihovih poslova.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas