503.jpg

Saopštenje

07. 05. 2022

Radi istinitog obaveštavanja javnosti povodom događaja u Centru hitne pomoći VMA tokom kojeg je došlo do nanošenja lakih telesnih povreda medicinskoj radnici VMA, saopštavamo sledeće:
U noći između 4. i 5. maja 2022. godine u Centar hitne pomoći (CHP) VMA, tada dežurnu zdravstvenu ustanovu za sve građane kojima je potrebna urgentna medicinska pomoć sa teritorije Grada Beograda, u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova doveden je pacijent u vidno alkoholisanom stanju, što je toksikološkim analizama i potvrđeno. Pripadnici MUP-a udaljili su se nakon što su predali pacijenta medicinskom osoblju VMA. Nakon što je odbio pružanje zdravstvene pomoći u toksikološkoj ambulanti CHP VMA, pacijent je agresivnim ponašanjem naneo lake telesne povrede prisutnoj medicinskoj radnici. Pored toga, nasilnim ponašanjem prouzrokovao je materijalnu štetu na inventaru toksikološke ambulante.
Radnik službe obezbeđenja VMA postupio je pravovremeno i u skladu sa ovlašćenjima o navedenom događaju obavestio pripadnike Vojne policije koji su u najkraćem vremenskom roku preduzeli mere iz svoje nadležnosti.
Izvršen je uviđaj, a lice je predato organima Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog nasilničkog ponašanja i uništenja tuđe stvari protiv lica je podneta krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.
Napominjemo da svako lice nakon prijema u CHP VMA pre svega ima status pacijenta kojem je neophodno ukazati hitnu medicinsku pomoć i da stoga postoje ograničenja u vezi primene sile i upotrebe službe obezbeđenja i organa Vojne policije.
Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ovo nije usamljen slučaj da medicinski radnici trpe napade i pretnje od strane nesavesnih i nasilnih pacijenata pa stoga apelujemo na maksimalno strpljenje i poštovanje ljudi od kojih očekujemo pomoć.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas