08.jpg

Saradnja sa EU za implementaciju u oblasti zabrane biološkog naoružanja

07. 11. 2011

Delegacija Kancelarije EU iz Ženeve, koju su činili dr Lorna Miler i g-din Frank Meusen, posetila je Vojnomedicinsku akademiju. Cilj posete bio je nastavak saradnje u oblasti sprovođenja Konvencije o zabrani biološkog oružja.
Delegaciju je primio načelnik Instituta za epidemiologiju, pukovnik doc. dr Radovan Čekanac sa saradnicima. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom i upoznao delegaciju sa dosadašnjim realizovanim aktivnostima. Istaknuta je važnost sprovođenja Konvencije o zabrani biološkog oružja jer je potencijalna primena bioloških agenasa globalna pretnja, zbog čega je neophodna bliska međunarodna saradnja u ovoj oblasti. U skladu sa tim, Vojnomedicinska akademija planira da dodatno razvija svoje kapacitete u ovom pravcu.
Vođeni su razgovori o implementaciji Konvencije o biološkom naoružanju u nacionalnu zakonsku regulativu i regulaciji uslova biološke sigurnosti i biološke bezbednosti, kao i godišnjem izveštaju o merama za izgradnju poverenja
Delegacija EU je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom kao i postignutim rezultatima u ovoj oblasti. Posebno zadovoljstvo je istaknuto po pitanju edukacije i podizanja svesti o značaju ove problematike, kao i namerom da se kroz civilno-vojnu saradnjom nastavi ova aktivnost. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas