367.jpg

Saradnja sa kolegama iz Kraljevine Katar

06. 02. 2009

 Beograd, 6. februar - Predstavnici Nacionalnog komiteta za zabranu hemijskog oružja Kraljevine Katar posetili su Vojnomedicinsku akademiju sa željom da se bliže upoznaju sa organizacijom, načinom rada, ukupnim delatnostima i kapacitetima Centra za kontrolu trovanja. Ovu delegaciju čine brigadni general Nasser Abdullah Al-Sulaiti, kapetan Mohammed Jumah Al-Kuwari, Hassan Mohd Al-Emadi i Mohammed Moustafa Al-Sayrafi, koji inače boravi u višednevnoj poseti našoj zemlji kao gost Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije.

Nakon pozdravne reči zamenika načelnika VMA, pukovnika, prof. Dr Nikole Filipovića, gosti su upoznati sa istorijatom, organizacijom i delatnostima naše institucije u oblasti zdravstvenog zbrinjavanja, naučnoistraživačkog i nastavnog rada, a potom su im prezentovane i delatnosti, kapaciteti i specifičnosti Centra za kontrolu trovanja. U nastavku posete, obilaskom nekih od organizacionih jedinica, delegacija Kraljevine Katar stekla je neposredan uvid u opremljenost, organizacionu shemu i obim poslova kojim se bavi Centar za kontrolu trovanja.

U razgovorima su prodiskutovana iskustva koje obe zemlje imaju pri implementaciji odredaba iz Konvencije o zabrani hemijskog oružja, kao i načini prevazilaženja organizacionih i stručnih problema pri eventualnim terorističkim aktivnostima ili hemijskim akcidentima većih razmera. Istaknuta je želja za nastavak stručne saradnje, a posebno za prenos naših iskustava u formiranju, opremanju i planiranju obima rada multifunkcionalne hemijsko-toksikološke analitičke laboratorije, poput one koja godinama uspešno radi u okviru Centra za kontrolu trovanja VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas