OS Bundesver.jpg

Saradnja sa nemačkim toksikolozima

18. 07. 2017

Dvočlana delegacija sanitetske službe Oružanih snaga Bundesvera predvođena potpukovnikom Timom Vilijem u poseti je Nacionalnom centru za kontrolu trovanja (NCKT) Vojnomedicinske akademije.
Na uvodnom sastanku načelnica NCKT prof. dr Slavica Vučinić, sa saradnicama prof. dr sc. farm. Vesnom Kilibardom i doc. dr sc. farm. Snežanom Đorđević, predstavila je gostima rad Centra, upoznala ih sa načinom rada, obimom posla i vrstama analiza u kliničkoj praksi, a organizovan je i obilazak organizacijskih jedinica NCKT.
Povod posete je aktuelni projekat NCKT i Instituta za farmakologiju i toksikologiju Bundesvera u okviru kojeg je Vojnomedicinskoj akademiji donirana laboratorijska oprema za analizu rezultata kod pacijenata koji su otrovani organofosfornim insekticidima i praćenje aktivnosti enzima u trovanjima te vrste. Pored razgovora o dosadašnjim rezultatima na projektu, povod posete je i trodnevni trening zaposlenih za rad na instrumentima, a u cilju nastavka prikupljanja uzoraka i daljeg unapređenja saradnje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas