392.jpg

SARADNjA VMA I CENTRA ZA OPEKOTINE U PALERMU

02. 12. 2008

 Beograd, 2. decembar - Delegacija Centra za opekotine iz Palerma, Italija, koju predvodi direktor dr Frančesko Konte, boravi u trodnevnoj poseti Vojnomedicinskoj akademiji u cilju uspostavljanja institucionalne saradnje dve ustanove u oblasti kultivacije ćelija (fibrobalasta i keratinocita), kao i biotehnologije tkiva kože. Goste iz Italije primio je Načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić koji je istakao da je ovo još jedna prilika za intenziviranje naučne i stručne saradnje naših i italijanskih lekara i molekularnih biologa, ali i dve države. „Tako se, kroz struku i nauku, služi domovini, a to je naša misija. Medicina ne poznaje granice, a humanost je univerzalna kategorija. Imamo šta da pokažemo, a ne stidimo se da učimo od onih koji nešto znaju bolje od nas i u tom kontekstu radujem se budućoj saradnji", naglasio je general Jevtić.
Saradnja VMA i Centra za opekotine iz Palerma uspostavljena je 2007.godine tokom pružanja pomoći dečaku Stefanu Stajiću, teško povređenom od strujnog udara.
Tokom dana gosti iz Italije obišli su Kliniku za plastičnu hirurgiju i opekotine, kao i Institut za medicinska istraživanja VMA. Sa ove dve organizacione celine, stručnjaci iz Palerma će ubuduće uspostaviti neposrednu saradnju, što je i precizirano Protokolom o saradnji koji su potpisali Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić i direktor Centra za opekotine iz Palerma, gospodin prof. dr Frančesko Konte. Ovim Protokolom je precizirana i mogućnost razmene stručnjaka. S tim u vezi, dogovoreno je da tim plastičnih hirurga i molekularnih biologa VMA uskoro poseti centar u Palermu kako bi ovladali najnovijim znanjima u oblasti biotehnologije tkiva kože koje bi primenjivali u kliničkoj praksi, što bi bilo od velikog značaja za unapređenje plastične hirurgije kod nas. Srbija je odnedavno i aktivni član Mediteranskog saveta za opekotine čije predsednik Dr Mikele Maselis, član delegacije koja boravi u poseti VMA. Budući da je naš predstavnik u ovoj asocijaciji, pukovnik prof. dr Jefta Kozarski sa Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA, tokom sastanka razmotreni su i modaliteti uspostavljanja šire saradnje u ovom domenu na području zemalja Mediterana. Italijanski stručnjaci su sa svojim iskustvima u ovoj oblasti upoznali kolege iz Srbije na stručnom skupu: „Biotehnologija tkiva kože i primena biotehnoloških produkata u kliničkoj praksi" koji je organizovan u VMA. U organizaciji posete stručnjaka iz Palerma aktivno su učestvovali načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine pukovnik prof. dr Marijan Novaković i načelnik Odeljenja za opekotine, major doc. dr Boban Đorđević.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas