Kardiolozi 1.jpg

Sastanak kardiologa održan na VMA

30. 12. 2016

Sastanak Kardiološke sekcije Srpskog lekarskog društva u organizaciji Klinike za kardiologiju i Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Načelnik Klinike za kardiologiju VMA pukovnik prof. dr Radomir Matunović u uvodnoj reči rekao je da se na samom vrhu interesovanja u ovogodišnjim kardiološkim susretima nalazi uvođenje nove oralne antikoagulantne (NOAK) terapije u kliničku praksu. Iz tog razloga je, kako je naveo, ovaj stručni sastanak posvećen prevenciji tromboza i kliničkim indikacijama i implikacijama u vezi sa uvođenjem NOAK-a.
Četiri predavanja u nastavku događaja održali su kardiolozi VMA. Tromboembolijski rizik kod bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom predstavio je ppuk. asist. dr Predrag Đurić, dok je mr sc. med. Jelena Marić Kocijančić govorila o morfologiji i funkciji aurikule leve komore kao jednog od najvažnijih predispozicionih mesta za stvaranje tromboze u srcu. Istaknut je i značaj 3D ehokardiografije kod tromboze aurikule leve komore u predavanju doc. dr Zorice Mladenović, a major dr Boris Džudović izneo je klinička iskustva sa krvarenjem kod terapije novim antikoagulantnim lekovima.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas