Neurolozi SLD 122016.jpg

Sastanak neurologa na VMA

20. 12. 2016

Stručni sastanak na temu moždanog udara i multiple skleroze u organizaciji Sekcije za neurologiju Srpskog lekarskog društva i Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
U predavanju o tranzitornom ishemijskom ataku prof. dr Marije Žarkov iz Klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine bilo je reči o prevenciji nastanka moždanog udara za šta se ovaj neurološki poremećaj smatra upozoravajućim znakom. Usled činjenice da ga odlikuje mnoštvo nespecifičnih simptoma, kroz klinički slučaj istaknuta je važnost anamneze kod pacijenata sa malim brojem faktora rizika i napretka dijagnostike za koju i dalje ne postoji zlatni standard.
Dva predavanja koja su održale prof. dr Gordana Tončev iz Klinike za neurologiju Univerziteta u Kragujevcu i dr Smiljana Kostić iz Klinike za neurologiju VMA bila su posvećena multiploj sklerozi. Pored diferencijalne dijagnoze manje očekivanih simptoma ovog oboljenja, bilo je reči i o učestalosti udruženih bolesti, a predstavljeni su i rezultati višegodišnje kliničke studije o povezanosti kognitivnih poremećaja u multiploj sklerozi sa insulinskom rezistencijom.
Poslednje predavanje o kompresivnim neuropatijama održala je prof. dr Vesna Martić iz Klinike za neurologiju VMA. Govorila je o neurofiziološkim dijagnostičkim metodama i kliničkoj slici najčešćih bolesti i oštećenja perifernih nerava. Pored konzervativnog načina lečenja neuromišićnih bolesti ruku i nogu, prisutni su imali priliku da čuju više o prognostičkim faktorima ishoda nehirurškog lečenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas