Oftalmohirurzi 2022.jpg

Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji

23. 09. 2022

Osmi međunarodni simpozijum o novinama u oblasti oftalmohirurgije u organizaciji Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalnog udruženja Srbije održan je u VMA.
Pod poznatim nazivom „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ tradicionalno su se okupili eminentni predavači iz zemlje i sveta kako bi kroz predavanja i direktan prenos hirurških procedura predstavili novosti iz oblasti hirurgije oka.
U pozdravnoj reči načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević podsetio je na istorijat osnivanja oftalmologije u našoj zemlji, nastale od Očnog odeljenja 1904. godine i prvog načelnika poručnika Đorđa Nešića što je, kako je naveo, dokaz o trajanju neraskidive veze između vojnog i civilnog zdravstva, koja treba da traje i u budućnosti. Govoreći o osnivanju simpozijuma, proisteklog iz ideje i želje da se oftalmolozi iz zemlje i inostranstva upoznaju sa tim šta to možemo da uradimo u Srbiji, a prvenstveno u VMA, napomenuo je da je cilj međunarodnog simpozijuma, upravo zahvaljujući svetskim imenima iz ove grane medicine, poboljšanje uslova rada oftalmohirurga ne samo u zdravstvenim ustanovama kod nas nego i u Evropi.
Predavanja lekara Klinike za očne bolesti VMA obuhvatila su višegodišnje iskustvo u različitim oblastima oftalmologije - o 12 godina makularne hirurgije u VMA govorio je prof. dr Miroslav Vukosavljević, dok je docentkinja dr Dragana Ristić govorila o biomarkerima u praćenju dijabetesnog edema. Profesor dr Tomas Džon, gostujući profesor Medicinskog fakulteta VMA i rodonačelnik keratoplastike, pričao je o hirurškom i terapijskom napretku u lečenju rožnjače, profesor dr Hasan Mortada, ekspert u oblasti vitreoretinalne hirurgije iz Kaira i jedan od deset najboljih hirurga za zadnji segment oka prikazao je niz slučajeva lečenja dijabetičke retinopatije, profesor dr Željka Cvejić iz Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu predavala je o osnovama i principima rada ablativnih solid state lasera, profesor dr Bojan Pajić, istaknuti očni hirurg i gostujući profesor Medicinskog fakulteta VMA upoznao je prisutne sa prvim rezultatima rada solid state lasera premijerno objavljenim na svetu i to upravo na VMA, dok je profesor dr Hajmo Štefen univerzitetski profesor iz Ženeve, svetski poznat stručnjak za oblast neurooftalmologije govorio o novinama u lečenju optičkog neuritisa.
U hirurgiji uživo premijerno su izvedene operacije komplikovane katarakte ugradnjom savremenih intraokularnih sočiva, operacija rupture žute mrlje, kao i uklanjanje dioptrije solid state laserom najnovije generacije.
Simpozijum „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ tradicionalno se održava svake druge godine od 2006. godine. Rezultat je ideje i želje lekara Klinike za očne bolesti VMA, da se što većem broju oftalmologa iz zemlje i inostranstva pruži uvid u savremene metode lečenja, prikažu najnovije operativne tehnike u hirurgiji uživo i podstakne uvođenje moderne kliničke prakse u svim zdravstvenim ustanovama.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas