Simpozijum_o_hirurgiji_stopala_na_VMA.jpg

Simpozijum o hirurgiji stopala održan na VMA

07. 03. 2018

Simpozijum sa međunarodnim učešćem u organizaciji Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba, Srpskog lekarskog društva i Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Vojnomedicinske akademije, održan je na VMA.
Predavanja su održali predsednik Komiteta za obrazovanje Evropskog udruženja za hirurgiju stopala i profesor Univerziteta u Barseloni dr Ćavijer Martin Oliva (Xavier Martín Oliva) i major dr Goran Lekić iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA.
U predavanjima su obrađeni algoritmi hirurškog lečenja najčešće deformacije stopala i ujedno najčešće deformacije mišićno-skeletnog sistema čoveka modernog doba - čukljeva (Hallux valgus), sindroma zadnjeg tibijalnog mišića odnosno stečenog ravnog stopala, artroze - degenerativne promene zglobne hrskavice, a bilo je reči i o artroskopiji - minimalno invazivnoj hirurškoj metodi skočnog zgloba. Učesnici simpozijuma imali su priliku i da prate prenos dve operacije iz hirurških sala tokom kojih je prvi put u VMA urađena artroskopska artrodeza donjeg skočnog zgloba, odnosno fiksacija zgloba minimalno invazivnim operativnim putem, koja se kod nas u redovnoj praksi radi klasičnom „otvorenom“ hirurgijom. Hirurški tim VMA predvođen profesorom Ćavijerom uspešno je prikazao i hirurgiju stabilizacije skočnog zgloba.
Na simpozijumu je obrađena tema hirurškog lečenja stopala i skočnog zgloba, koje je često zbog hirurgije kukova i kolena manje dolazilo do izražaja. Ovaj segment ortopedske hirurgije se smatra zahtevnim usled velikog broja mogućih komplikacija, kao i oboljenja stopala koja mogu biti izazvana i nekim metabolitskim oboljenjima, neuropatijama i drugim, zbog čega i uspešnost hirurgije zavisi od mnoštva faktora. Međutim, poslednjih godina hirurgija stopala se u Evropi smatra veoma aktuelnom i u velikom je razvoju zbog modernog načina života odnosno deformacija stopala koje nastaju zbog oblika obuće, prekomerne telesne težine itd.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas