Transplantacija_matičnih_ćelija.JPG

Simpozijum o transplantaciji matičnih ćelija

01. 12. 2015

 Simpozijum posvećen transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze (MĆH) u lečenju hematoloških bolesti u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Prema rečima zastupnika načelnika Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragane Stamatović prva transplantacija MĆH na Vojnomedicinskoj akademiji izvedena je pre više od četiri decenije od čega se skoro 30 godina rutinski primenjuje u terapijskoj praksi. Istakla je da se ovakav tematski skup održava četvrti put po redu i da već postaje tradicionalno mesto za razmenu iskustava na međunarodnom nivou u oblasti lečenja malignih hematoloških bolesti za koje je transplantacija najsigurniji put ka ozdravljenju poput leukemije, tumora limfnog sistema i tumora kostiju.
Pored izlaganja lekara Klinike za hematologiju i Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA čija su predavanja obuhvatila ABO inkopatibiliju u alogenoj transplantaciji MĆH, iskustva u alogenoj transplantaciji MĆH od izabranog nesrodnog davaoca, značaj anti-HLA antitela u transplantaciji MĆH, principe lečenja limfoma u eri imunoterapije i ulogu autologne transplantacije MĆH u lečenju bolesnika sa akutnom mijeloidnom leukemijom, istaknuto predavanje o upotrebi antitimocitnog globulina kod podudarnih nesrodnih i srodnih davaoca održao je prof. dr Nikolas Kreger (Nicolaus Kröger) iz Univerzitetske bolnice Hamburg-Ependorf, inovator u brojnim poljima transplantacije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas