257.jpg

Simpozijum tehničara laboratorijske medicine Srbije

22. 10. 2009

Beograd, 22.oktobar - Prvi simpozijum tehničara laboratorijske medicine Republike Srbije održan je u Beogradu od 22 do24.oktobra 2009. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije. U radu simpozijuma učestvovalo je više od 400 laboratorijskih tehničara iz svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, kao i tehničari iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.
Prilikom otvaranja skupa učesnicima se u ime Uprave VMA obratila i poželela dobrodošlicu dr sc.med. Elizabeta Ristanović, dok je u ime Odeljenja za zdravstvenu negu VMA prisutne kolege pozdravila vojni službenik Gordana Pavković. Predsednik Udruženja laboratoriskih tehničara Srbije (ULTS) Predrag Radić zahvalio je Upravi VMA na podršci koju pruža razvoju laboratorijske medicine, kao i radu laboratorijskih tehničara u ovoj ustanovi.
Plenarna predavanja na Simpozijumu odnosila su se na različite domene laboratorijske medicine, između ostalog na zloupotrebu mikroorganizama u bioterorističke svrhe, primenu molekularne dijagnostike u transfuziologiji, detekciju narkotika u biološkom materijalu, kao i na preaanalitičke i analitičke greške u laboratorijskom radu. Predavanja su održali eminentni stručnjaci Instituta za mikrobiologiju, Instituta za transfuziologiju i Centra za kontrolu trovanja VMA, kao i stručnjaci iz Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra Niš i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.
Na okruglom stolu diskutovano je i o budućnosti statusa tehničara laboratorijske medicine u evropskom sistemu edukacije, procesu usklađivanja, kao i dosadašnjim iskustvima i smernicama daljeg rada.
U radu skupa aktivno je učestvovalo više desetina pripadnika VMA, a Podružnica ULTS sa VMA bila je jedan od glavnih nosilaca organizacije.      

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas