278.jpg

Srbija i NR Kina: strateško partnerstvo u oblasti vojne medicine

22. 08. 2009

Beograd, 22. avgust - Petočlana delegacija Sanitetske službe Narodnooslobodilačke armije NR Kine sa zamenikom načelnika Glavne vojne bolnice u Pekingu, general-majorom Čen Ksaokongom na čelu, boravi u zvaničnoj poseti VMA. Cilj ove posete je unapređenje i dalje jačanje postojeće vojnomedicinske saradnje dve zemlje, o čemu su danas kineski lekari razgovarali sa menadžmentom i rukovodiocima najvećih organizacijskih celina VMA.
- Ponosni smo na ostvarenu saradnju sa NR Kinom i želimo da se dalje razvija u svim oblastima lečenja, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Želimo da u interesu zdravlja objedinimo najviše domete klasične evropske i tradicionalne kineske medicine. Ta saradnja deo je strateškog partnerstva i istorijskog prijateljstva naše dve zemlje i naroda - naglasio je general-major prof. dr Miodrag Jevtić, pozdravljajući kolege iz NR Kine.
U daljem toku razgovora kineskoj delegaciji predstavljene su mogućnosti i kapaciteti VMA, organizacija i način rada, obrazovna i naučnoistraživačka delatnost, sa posebnim akcentom na studije medicine, kao i ostvareni rezultati u domenu ortopedske i plastične hirurgije i jedinstvena iskustva u zbrinjavanju ratnih povreda.
Gosti iz Kine pokazali su veliko interesovanje za organizaciju službe lečenja i zdravstvene nege na VMA i postavili su veliki broj praktičnih pitanja koja se odnose na iskustva naših lekara iz oblasti ratne medicine i doktrine hirurškog zbrinjavanja ratnih povreda i politraume. Pokazan je interes za usavršavanja pripadnika Sanitetske službe NOA NR Kine u VMA u ovim oblastima, ali i za dalje usavršavanje stručnjaka VMA u vojnozdravstvenim ustanovama NR Kine. Goste iz Kine zanimala je i organizacija i studijski programi Visoke škole medicine VMA, publicistička deltnost naše kuće i mogućnost saradnje na ovom polju u domenu razmene stručnih članaka i naučnih radova za objavljivanje u časopisu Vojnosanitetski pregled i sličnim časopisima u NR Kini.
Po završetku razgovora, šef kineske delegacije general Čen Ksaokong istakla je da je impresionirana onim što je čula i videla na VMA, mogućnostima i rezultatima srpskih lekara.
– Ovih dana potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu naše dve zemlje, a naša intenzivna saradnja koja je započela još pre pet godina neodvojivi je deo tog partnerstva. Želimo da ona u budućnosti bude još intenzivnija, jer je to u obostranom interesu. Srpskom narodu želim puno sreće, a Vojnomedicinskoj akademiji dalji razvoj i još veće uspehe.
U toku popodneva kineska delegacija imala je mogućnost da se upozna sa istorijom i običajima srpskog naroda i razgleda znamenitosti Beograda u društvu načelnika VMA i njegovih saradnika.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas