308.jpg

Srbija i Velika Britanija:uspešna vojnomedicinska saradnja

05. 06. 2009

 Beograd, 5. juni - U okviru višednevne posete Sanitetskoj službi Ministarstva odbrane Srbije, Vojnomedicinsku akademiju posetio je kontraadmiral Filip Rafaeli, generalni inspektor Sanitetske službe oružanih snaga Velike Britanije.
„Dobrodošli u VMA, kuću zdravlja, akreditovanu visokoškolsku ustanovu za studije medicine, moćan naučnoistraživački resurs. Naša Vojnomedicinska akademija je pouzdan oslonac sistema odbrane i uzdanica naše države i vojske na putu regionalnih i međunarodnih integracija i saradnje. Ponosno smo što smo u prilici da i vama danas pokažemo ko smo, šta znamo, kako smo organizovani, koja su naša najvrednija dostignuća i kuda ćemo i kako dalje. Spremni smo da ono što znamo podelimo sa drugima, kao i da učimo od drugih, jer mi smo lekari, a medicina ne poznaje i ne prepoznaje ni prepreke, ni granice, već služi dobru čovečanstva“ - rekao je pozdravljajući gosta načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić.
Tokom posete kontradmiralu Filipu Rafaeliju predstavljena je lična karta VMA sa osvrtom na prošlost, sadašnjost, mogućnosti i vizije ove ustanove, njene potencijale u oblasti obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, organizaciji i funkcionisanju Odeljenja za zdravstvenu negu, kao i dometima i rezultatima transfuziološke službe VMA.  Gost iz Velike Britanije obišao je i Centar hitne pomoći VMA, Kliniku za anaesteziologiju i intenzivnu terapiju, Centar za dnevnu hirurgiju i Institut za transfuziologiju VMA.
U razgovoru sa predstavnicima rukovodstva VMA analizirne su sličnosti i razlike u organizaciji i funkcionisanju sanitetskih službi dve zemlje, kao i mogućnostima saradnje.
„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da se upoznam sa ovako grandioznom institucijom, kao što je Vaša Vojnomedicinska akademija, koja je gigant u stručnom, naučnom, obrazovnom, kao i arhitektonskom smislu i svakako predstavlja veliko bogatstvo Vaše Vojske i naroda. Prepoznali ste značaj obrazovanja kao i istraživanja, prepoznali ste značaj permanentnog usavršavanja, kao i stalnog unapređenja zdrvstvene nege  i imate sigurnu budućnost, jer ste na pravom putu jačanja i razvoja! Verujem da će naša saradnja biti sve uspešnija“ - rekao je kontradmiral Filip Rafaeli na kraju posete VMA.     

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas