393.jpg

SRPSKI PARLAMENTARCI U VMA

29. 11. 2008

Beograd, 29. novembar - Po prvi put u istoriji, članovi Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije posetili su Vojnomedicinsku akademiju i razgovarali sa rukovodstvom ove ustanove. Načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić poželeo je poslanicima dobrodošlicu i izrazio veliko zadovoljstvo što predstavnici najvišeg organa vlasti Republike Srbije, na svoj zahtev, borave u ovoj instituciji. „Drage kolege, Vojnomedicinska akademija je i Vaš dom i kuća nade za sve građane Republike Srbije kojima je medicinska pomoć neophodna, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost. Otvoreni smo i pod jednakim uslovima dostupni za sve građane Republike Srbije, što međutim nikako ne umanjuje brigu i odnos prema našoj primarnoj ciljnoj kategoriji, a to su vojni osiguranici. I u najtežim vremenima, nismo izgubili korak sa najvišim standardima svetske medicine. Prepoznati smo kao vredan resurs Minisatrstva odbrane i jedinstveno nacionalno blago, ali i kao most saradnje na evropskom putu Srbije“, naglasio je general Jevtić i dodao da je krajem prošle godine VMA konačno funkcionalno integrisana u sistem javnog zdravstva Republike Srbije, ali da još uvek bije bitku za uključenje u akademski i naučnoistraživački sistem Republike. „Od Vas očekujem razumevanje i pomoć u prevladavanju ove nepravde zbog koje ne trpi samo naučni i nastavni kadar VMA, već i srpsko društvo u celini. Zar zemlji Srbiji nisu potrebni stručnjaci koji se bave istraživanjima koja spadaju u sam vrh medicinske struke, koji o svojim rezultatima referišu na svetskim naučnim konferencijama, a publikuju svoje radove u najprestižnijim časopisima“, zapitao je general Jevtić.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu upoznati su sa organizacionom strukturom VMA, njenim kadrovskim potencijalom, kao i dostignućima u službama lečenja, obrazovanja i naučnoistržaivačkog rada, a obišli su i nekoliko organizacijskih celina VMA.
 
Na kraju posete, srpski parlamentarci, izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku da se upoznaju sa radom VMA i iskazali potpunu spremnost da pomognu VMA u njenim naporima da se integriše u akademski i naučni sistem Republike Srbije, da se dalje razvija i istraje na putu međunarodne saradnje. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas