181.jpg

Srpski vojni sanitet 1914-1915

22. 04. 2010

Beograd, 22.april - Herojska dela srpskih junaka sa Cera i Kolubare zadivila su svet, a nas njihove potomke obavezala da večno pamtimo slavna dela i da poštujući prošlost gradimo svoju budućnost. Srpski vojni sanitet je i onda, kao i uvek u našoj istoriji bio na visini zadatka kao pouzdan oslonac vojske i naroda. – rekao je pukovnik prof.dr Nikola Filipović, zamenik načelnika VMA otvarajući naučni skup sa temom „Srpski vojni sanitet 1914-1915“ koji je danas održan u našoj ustanovi. 

U ime organizatora skupa učesnicima se obratio načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane brigadni general doc.dr Veljko Todorović koji je naglasio da je kao i uvek u našoj bogatoj istoriji vojno zdravstvo i danas pouzdan oslonac sistema odbrane i države u celini.
Skupu su, između ostalih, prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane dr Zoran Jeftić, predsednik Srpskog lekarskog društva prof.dr Radoje Čolović, predsednik Akademije medicinskih nauka SLD prof.dr Pavle Milenković, brojni članovi akademije i veliki broj nekadašnjih rukovodilaca i pripadnika srpskog vojnog saniteta i zaposlenih u VMA.
Teme predavanja odnosile su se na vojnopolitički položaj Srbije u ratu 1914-1915 i položaj srpske vojske, ulogu srpskog vojnog saniteta u velikim bitkama Prvog svetskog rata, s posebnim osvrtom na hirurško zbrinjavanje ranjenika i bolesnika, pojavu zaraznih bolesti i epidemiju pegavca, kao i specifično podsećanje na lekare i bolničare junake ove epopeje. Predavanja su održali general u penziji Milisav Sekulić, dr Aleksandar Nedok, general u penziji dr Branislav Popović, pukovnici prof.dr Nebojša Stanković, doc.dr Dragan Mikić i doc.dr Radovan Čekanac, pukovnik dr Jovan Maksić, dr Branislav Dimitrijević, Vukašin Antić, i potpukovnik u penziji dr Luka Nikolić.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas