466.jpg

Stabilno posle transplantirane jetre

07. 07. 2008

Beograd, 7. jul - Pacijent Goran Kozić, kome je 10. juna na Vojnomedicinskoj akademiji transplantirana jetra otpušten je 1.jula iz Centra za transplantaciju VMA na dalju kućnu negu. Postoperativni tok  protekao je bez komplikacija, a pacijent se oseća dobro. Redovni kontrolni pregledi tima stručnjaka VMA obavljaće se po propisanoj shemi.

Prethodna, peta po redu transplantacija jetre u VMA urađena je 27. juna 2008. godine. Pacijentkinja Mirjana Kostadinov se, deset dana nakon operacije, subjektivno oseća dobro, bez ikakvih tegoba, a postoperativni tok protiče uredno. Ukoliko se ovakav trend oporavka nastavi, pacijetnkinja će u narednih nedelju dana biti otpuštena na dalju kućnu negu.

Transplantacija jetre spada u jedan od najsloženijih hirurških zahvata. Naši lekari su i sa ove poslednje dve intervencije pokazali da u VMA postoje organizacione, kadrovske i tehnološke mogućnosti  za rutinsko izvođenje transplantacionih procedura. Međutim, ovako mali broj urađenih transplantacija kod nas posledica je nedostatka organa i neuređene zakonske regulative.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas