radiologija-16122022-3.jpeg

Stručni sastanak radiologa u VMA

16. 12. 2022

Sastanak Sekcije za radiološku dijagnostiku Srpskog lekarskog društva u organizaciji Instituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije održan je u VMA.
Načelnik Instituta za radiologiju VMA pukovnik dr Dragan Dulović u uvodnoj reči naglasio je uspešnu saradnju sa svim zdravstvenim institucijama i univerzitetskim centrima u zemlji. Kako je rekao, zaključno sa novembrom 2022. godine, dostignuti su svi ciljevi u segmentu lečenja a godišnje rezultate radiologije u VMA čine 64.096 pregledanih pacijenata i 70.010 urađenih procedura. Posebno je napomenuo osnaživanje i usavršavanje kadra jer je Institut u proteklom periodu postao bogatiji za osam specijalista radiologije, šest viših radioloških tehničara, 12 lekara na specijalizaciji iz radiologije, kao i četiri doktora nauka.
Predsednik Sekcije za radiološku dijagnostiku SLD prof. dr Jovica Šaponjski pozdravljajući skup rekao je da je posebna čast obraćati se u jubilarnoj godini - kada SLD obeležava 150 godina postojanja, ali i da je radiološka sekcija takođe jedno od najstarijih udruženja. Osvrnuo se na važne stručne sastanke održane u prethodnom periodu od kojih se po broju učesnika ističe Kongres mladih radiologa.
Tradicionalno okupljanje radiologa u VMA nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa bilo je prilika i za dodelu nagrada najzaslužnijim članovima. Pukovniku u penziji dr Mirku Draganiću dodeljena je nagrada za životno delo, a zahvalnice su uručene predsednici Sekcije za radiološku dijagnostiku Vojvodine prof. dr Sonji Stojanović, predsednici Udruženja radiologa Srbije prof. dr Ružici Maksimović i članu predsedništva Sekcije prof. dr Radiši Vojinoviću za posebno zalaganje u organizaciji stručnih sastanaka.
Stručni sastanak obuhvatio je i pet predavanja na temu radiološke dijagnostike koštano-zglobnog sistema. Počev od ortopedskog aspekta povreda šake i stopala o čemu je govorio načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA pukovnik prim. dr Aleksandar Radunović, usledilo je predavanje primarijusa dr Gorana Đuričića iz Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ o radiologiji šaka i stopala u pedijatrijskoj populaciji, dok je o ultrazvučnim pregledima najčešćih patoloških stanja šake i ručnog zgloba govorio potpukovnik primarijus dr Miroslav Mišović iz VMA. Dr Perica Adnađević iz Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ izlagao je o ultrazvučnim pregledima skočnog zgloba i stopala, a potpukovnik dr Ratko Stamatović iz VMA izneo je prikaze slučajeva MR šake i stopala.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas