Strucni_skup_o_transplantaciji1.jpg

Stručni skup o transplantaciji na VMA

08. 10. 2013

Stručni skup na temu programa transplantacije održan je danas, 8. oktobra 2013. godine na Vojnomedicinskoj akademiji. Pored državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimira Đukića, gosti stručnog skupa bili su lekari iz turske bolnice Adžibadem.
U uvodnoj reči, načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je neposredan povod ovog okupljanja predstojeći Evropski dan donora organa, koji se obeležava 12. oktobra, ali da svaki medicinski radnik ima profesionalnu i moralnu obavezu da promoviše transplantaciju kao najhumaniju granu medicine. Državni sekretar Đukić naglasio je da je u interesu svih nas da što bolje razvijemo i usavršimo program transplantacije, a da je za to neophodno da što više građana bude upoznato sa programom zaveštanja organa.
Nakon što je načelnik Centra za transplantaciju solidnih organa VMA pukovnik dr Neven Vavić upoznao prisutne sa organizacijom i radom ovog Centra, iskustva VMA u transplantacijama bubrega i jetre predstavili su potpukovnik dr Mirko Jovanović sa Klinike za urologiju VMA i potpukovnik dr Zoran Bjelanović sa Klinike za vaskularnu hirurgiju VMA. Što se Adžibadema tiče, predavanja su držali hirurzi za transplantaciju bubrega i jetre, prof. dr Bulent Oktaj i prof. dr Remzi Emiroglu. Takođe, koordinatori za transplantaciju pukovnik prof. dr Đoko Maksić i dr Salih Gulten predstavili su iskustva iz svog svakodnevnog rada.
Vojnomedicinska akademija jedna je od vodećih ustanova u Srbiji kada je program transplantacije u pitanju. VMA je prva pokrenula akciju potpisivanja donorskih kartica za zaveštanje organa 2002. godine u okviru koje je do danas potpisano oko 80 hiljada kartica. Centar za transplantaciju solidnih organa formiran je 2011. godine kao podrška boljem funkcionisanju programa transplantacije, predijalizne transplantacije bubrega, transplantacije bubrega od živog nesrodnog donora, transplantacije bubrega sa nepodudarnom krvnom grupom sa prethodno pozitivnom ukrštenom reakcijom, a nakon dobijanja saglasnosti Etičkog odbora VMA. Od 2005. godine u Centru se vrši i transplantacija jetre. U programu transplantacije koriste se najsavremenija imunosupresivna terapija i postupci, u skladu sa najboljim evropskim standardima. Uz dalje poboljšanje uspeha i broja urađenih transplantacija, u bliskoj budućnosti planiraju se transplantacija pankreasa i rožnjače, a potom i drugih organa.
Adžibadem zdravstvena grupacija, koja je 2010. godine otvorila međunarodni transplantacioni centar, broji preko 2000 urađenih transplantacija bubrega i preko 250 transplantacija jetri. Primenjuju najmodernije tehnologije i tehnike kod transplantacije jetre i bubrega, tzv laparoskopske tehnike transplantacije sa živih davaoca. Prošle godine je tim lekara iz Adžibadem, prvi put u Turskoj, uradio transvaginalno vađenje bubrega od ženskog davaoca. Takođe, uspešno realizuju i kombinovane transplantacije (npr. presađivanje i jetre i bubrega u istom trenutku).
VMA već godinama ostvaruje dobru saradnju sa poznatim međunarodnim centrima za transplantaciju, a današnji skup bila je prilika za unapređenje saradnje i razmene iskustava sa Adžibademom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas