Zatvaranje BKVM-1.jpg

Sumirani utisci 22. kongresa vojne medicine

02. 10. 2017

Naučni deo programa 22. kongresa Balkanskog komiteta vojne medicine (BKVM) završen je svečanom ceremonijom u Beogradu, dok je 41. postkongresni sastanak, na kojem se tradicionalno sumiraju utisci kvaliteta naučnih radova i napretka saradnje zemalja članica, održan na Vojnomedicinskoj akademiji.
U radu Kongresa učestvovalo je 206 delegata iz šest zemalja članica BKVM - Albanije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Srbije i Turske sa ukupno 289 naučnih radova, 159 usmenih i 130 poster prezentacija. Nagrađeni su najbolji radovi iz svake zemlje, dok je prema broju glasova za najbolju nacionalnu usmenu prezentaciju Kongresa proglašena prezentacija delegata iz Bugarske, a nagrada za najbolji nacionalni poster rad ovog puta dodeljena je delegatu iz Srbije.
Pored edukacije i razmene savremenih saznanja iz različitih oblasti medicinskih nauka, predstavnici zemalja učesnica BKVM imali su priliku i da na okruglim stolovima čuju novosti o upotrebi savremenih digitalnih tehnologija u medicini, iskustvima medicinara u mirovnim operacijama i aktuelnostima iz oblasti transplantacije solidnih organa i matičnih ćelija. Tokom Kongresa je održan i sastanak šefova medicinskih službi zemalja članica BKVM na kojem je razgovarano o mogućnostima naučne razmene stručnjaka čime bi bila dodatno ojačana vojnomedicinska saradnja što je i jedan od prioriteta u radu Komiteta.
Vojnomedicinska saradnja balkanskih zemalja u okviru BKVM postoji od 1995. godine. Kongres se održava svake godine u jednoj od zemalja članica, a domaćin narednog okupljanja najavljenog za jesen 2018. godine, biće Republika Turska.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas