335.jpg

Svečanom liturgijom u VMA obeležena krsna slava Patrijarha Pavla

13. 04. 2009

Beograd, 13. april - Povodom Lazareve subote, krsne slave Njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Pavla Njegovo Preosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović služio je svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu Svetog Luke Arhiepiskopa simferopoljskog na Vojnomedicinskoj akademiji. Liturgiji je prisutvovao i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Pavle,  brojni crkveni velikodostojnici, ministar vera Republike Srbije gospodin Bogoljub Šijaković, savetnik Predsednika Republike Srbije gospodin Mlađan Đorđević, veći broj istaknutih predstavnika javnog i kulturnog života Republike Srbije, članovi najvišeg rukovodstva VMA na čelu sa načelnikom general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem, načelnici svih organizacijskih celina VMA i glavni medicinski tehničari kao i brojni pacijenti ove ustanove.

Tom prilikom, mitropolit crnogorsko-primorski istakao je, između ostalog, sledeće: „Lekarski poziv je božanski i hristoliki u humanoj misiji očuvanja života i zdravlja. Duboko smo zahvalni Vojnomedicinskoj akademiji Ministarstva odbrane za sve što čini za zdravlje našeg patrijarha, kao i za veliku pomoć i uspešnu saradnju sa našom crkvom.“
Na kraju liturgije, mitropolit Amfilohije je, u ime Sinoda SPC,  uručio načelniku VMA general-majoru prof.dr Miodragu Jevtiću Orden Svetog Save-najviše priznanje Srpske pavoslavne crkve koje se dodeljuje za delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi, naročito za pokazano nesebično čovekoljublje pri obavljanju lekarskog služenja bližnjima.
Zahvaljujući na uručenom priznanju,  general Jevtić je obraćajući se prisutnima rekao: „Vaša svetosti, vaše preosveštenstvo, dragi gosti, koleginice  i kolege!
 
Duboko sam svestan vremena u kome živimo i ubeđen sam da je današnji događaj jedan od istorijskih momenata koji će obeležiti sadašnji trenutak, kao i buduće vreme. Vojska i crkva su uvek bile u službi srpskog naroda i mi to i danas praktično pokazujemo u ovom hramu srpske medicine, stvarajući uslove za jačanje telesnog i duhovnog zdravlja naše nacije. Kao čovek iz naroda i u službi naroda, duboko sam okrenut svetinjama koje određuju moj život, a to su: porodica, vojska, crkva i naša Vojnomedicinska akademija. Čestitam Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu današnju krsnu slavu sa željom da nam još dugo živi i želim da nas Bog čuva od svih nepravdi i nesreća koje pogađaju naš narod. Ovo odlikovanje mi je izuzetno drago, to je moje najdraže priznanje i zbog toga jer me uverava da je moj dosadašnji rad koji je bio usmeren ka očuvanju nacionalnih vrednosti prepoznat  u  našoj crkvi i javnosti, što mi daje podstrek da ne posustanem i snagu da se dalje angažujem  u istom smeru.“ 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas