Dan mozdanog udara 2016.jpg

Svetski dan borbe protiv moždanog udara

03. 11. 2016

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, Društvo neurologa Srbije organizovalo je stručno-edukativni sastanak "Sadašnjost i perspektive lečenja moždanog udara" u subotu, 29. oktobra 2016. godine u Svečanoj sali Skupštine Grada.
U uvodnom govoru predsednik Društva neurologa Srbije i načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika VMA pukovnik prof. dr Ranko Raičević istakao je ogroman značaj izučavanja moždanog udara u stručnom, zdravstvenom, društvenom i ekonomskom smislu. Rekao je da neurološka zajednica sa 15 jedinica za moždani udar na teritoriji Srbije zbrine 23 000 pacijenata dok, poređenja radi, 65 koronarnih jedinica zbrinjava upola manji broj pacijenata. To neurološku službu svrstava u red najopterećenijih službi u tercijalnom sistemu zbrinjavanja. Ipak, istakao je da se u lečenju moždanog udara beleži trend pada smrtnosti za 15 procenata.
U nastavku je održano deset predavanja od strane vodećih autoriteta iz oblasti neurologije, uz predavanje predstavnika Ministarstva zdravlja i Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
Sastanku su prisustvovali ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić, predsednik SANU akademik prof. dr Vladimir Kostić, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, kao i druge istaknute ličnosti iz javne, kulturne i naučne zajednice.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas