503.jpg

Takozvana VMA dijeta nije preporuka lekara sa VMA

10. 03. 2016

Na internetu i društvenim mrežama prisutni su tekstovi o tzv. VMA dijeti, koja se predstavlja kao preporuka lekara sa Vojnomedicinske akademije. VMA se ograđuje od takvih tekstova i preporuka kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje.
Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu i izrađuje različite tipove dijeta prilagođenih uzrastu, zdravstvenom stanju, navikama i drugim činiocima od značaja u svakom pojedinačnom slučaju. Osim toga, u Savetovalištu se izrađuju i standardizovani jelovnici u sklopu nutritivne podrške za pacijente na stacionarnom lečenju u VMA, kao i za ambulantno lečene pacijente.
Kada su u pitanju dijete za postizanje željene telesne mase, potrebno je upozoriti potencijalne korisnike na mogući štetni efekat rigoroznih ograničenja ishrane, kojim se za nerealno kratak rok želi postići "idealna" težina. Stoga je posebno značajno da se, pre preduzimanja takve dijete, konsultuju stručnjaci, kakvi postoje u našem, a i u drugim savetovalištima.
Pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenja kvaliteta života.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas