210.jpg

TANJUG: VMA brend vojske i države

26. 02. 2010

Beograd, 26. februar – Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA), general-major prof. dr Miodrag Jevtić izjavio je za agenciju Tanjug da će se ta ustanova i ubuduće maksimalno angažovati da opravda epitet koji ponosno nosi – brend naše vojske i države.
Jedna od naših strateških zamisli u narednom periodu je da maksimalno unapredimo medicinsku struku, da savremene svetske medicinske pristupe i dostignuća i uvedemo u našu rutinsku dijagnostičku i terapijsku praksu i učinimo ih dostupnim našim građanima, rekao je Jevtić u intervjuu Tanjugu, uoči predstojećeg obeležavanja 166 godina te zdravstvene ustanove. - Želja nam je da smanjimo troškove lečenja, bolničkog ležanja, da unapredimo rad dnevnih bolnica i dnevne hirurgije, da u tehnološkom smislu ojačamo naše mogućnosti i smanjimo liste čekanja za pojedine preglede i intervencije – naglasio je on. VMA će biti zadovoljna ukoliko u toku naredne godine postane regionalni centar za vojnomedicinsku saradnju, trening i obuku, čime ćemo dati svoj doprinos afrimaciji našeg vojnog zdravstva i sistema odrbane u celini, rekao je Jevtić. - Što se tiče same elektivne medicine planiramo da uvedemo nove metode u lečenju, da razvijamo endoskopsku hirurgiju koja je budućnost medicine, da se tehnološki bolje opremimo i uložimo u kadrove – naglasio je on.
Prema njegovim rečima, prošle godine VMA je više puta pokazala i dokazala da je vojno zdravstvo pouzdan partner i čvrst oslonac, jer je sa svojih 450 stručnjaaka medicinski obezbeđivala Univerzijadu, ali i učestvovala u humanitarnim misijama širom sveta.Jevtić je kazao da su stručnjaci VMA , u okviru medicinskih timova Vojske Srbije deo kontigenta norveške bolnice u misiji UN u Čadu gde su iskazali visok stepen organizacije, stručnih sposobnosti, „do te mere da je njihov rad izuzetno vrednovan, a srpsko zdravstvo i srpski vojni sanitet dobili visoka priznanja“.On je dodao da se nekoliko mirovnih misija nalazi i u Kongu, i u nekim drugim državama širom sveta, gde predstanvici srpskog vojnog zdravstva iskazuju visok stepen usaglašenosti postupanja u svim standardima koje evropska medicina traži.- U ovom momentu imamo više od 100 zainteresovanih kandidata – lekara, medicinskih tehničara i drugog osoblja koje je spremno i osposobljeno da u svakom pogledu odgovori takvim zadacima, što vojnom rukovodstvu omogućava da u narednom periodu može da računa na vojno zdravstvo kao pouzdano i referentno – istakao je Jevtić.
On je podsetio na to da VMA nije samo bolnica, već i institucija u kojoj se uči, u kojoj su akademski zadaci svakodnevno prisutni i u kojoj se odvija složen i opsežan naučnoistraživački rad na više od 60 projekata.Načelnik VMA je podvukao da je, posle višegodišninjih napora, ta ustanova upisala prvu generaciju studenata medicine, njih 20. Jevtić očekuje da će vrlo brzo Visoka škole medicine VMA i formalno postati Medicinski fakultet Univerziteta odbrane, na kojoj će se školovati kadrovi vojnog zdravstva.Ti studenti – kadeti će po završetku školovanja imato obezbeđena radna mesta u sistemu odbrane, kao i mogućnost stalnog napredovanja i usavršavanja. Cilj je „da imamo dobrog oficira i još boljeg doktora“ – rekao je Jevtić.
Tokom prošle godine, u VMA je revitalizovan program transplantacije jetre i bubrega, podsetio je on, ukazujući na nužnost zaveštavanja organa, jer transplantacioni program mnogima može da produži život, kao i da na tom planu ta zdravstvena ustanova sarađuje sa drugim kliničkim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.- Pored transplantacije jetre i bubrega, stručnjaci VMA unazad par godina intenzivno rade na programu transplantacije matičnih ćelija u okviru čega su već postignuti izuzetno afirmisani rezultati – podsetio je Jevtić. – Ostvarili smo vrhunske rezultate u oblasti primene neurohirurških procedura, na primer u uspešnom rešavanju degenerativnih problema kičmenog stuba, a naši neuroradiolozi veoma efikasno rešavaju proširenja moždanih krvnih sudova u mozgu, takozvane aneurizme, bez otvaranja lobanje.Jevtić je dodao da se u VMA takođe primenjuje minimalno-invazivna hirurgija ili endoskopska hirurgija koja se primenjuje u 30 do 35 % slučajeva, što omogućava brži i efikasniji oporavak bolesnika, za razliku od klasičnih intervencija koje zahtevaju duže ležanje i moguće komplikacije.
 
Jevtić je podsetio da je VMA već dve godine funkcionalni segment zdravstvenog sistema države, tako da svi građani mogu doći u tu ustanovu jer se VMA ugovorno obavezala da 40% svojih kapaciteta stavi na raspolaganje građanima – civilnim osiguranicima. - VMA ipak nije mesto gde treba rešavati sve ono što se može rešiti na nivou domova zdravlja i opštih bolnica, jer se onda ograničavaju kapaciteti te ustanove – naglasio je Jevtić i podsetio na to da je VMA ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite i da je kao takvu treba i koristiti. General Jevtić naglasio je da je VMA integralni deo Ministarstva odbrane i da briga o vojnim osiguranicima ostaje primarni zadatak te ustanove. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas